Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Turizam

03. 11. 2020. 12:53   >>  12:53

PARKOVI DINARIDA

Analiziraće ekosistemske usluge Orjena

Parkovi Dinarida – mreža zaštićenih područja Dinarida kroz kreiranje Studije slučaja masiva Orjen analiziraće najvažnije ekosistemske usluge koje će se integrisati u procesu donošenja odluka vezanih za ta zaštićena područja.

Mreža će sprovesti projekat pod nazivom “Testiranje  Smjernica za procjenu i valorizaciju ekosistemskih usluga i njihovog integrisanja u razvojne planove upravljačkih institucija zaštićenog područja Orjen” u prekograničnom regionu Crna Gora – Bosna i Hercegovina kroz studiju slučaja planine Orjen. Projekat je započeo u aprilu 2020. godine i traje do februara 2021. godine.

“Projekat ima prekogranični karakter, imajući u vidu da se masiv planine Orjen prostire na teritoriji dvije države – Crne Gore i Bosne i Hercegovine. Dio masiva Orjena je proglašen Parkom prirode u Crnoj Gori 2018. godine, a u septembru 2020. godine, isti status je pripao i dijelu Orjena na teritoriji Bosne i Hercegovine”. Navodi se u saopštenju. 

Projekat analizira četiri prioritetne ekosistemske usluge važne za područje planine Orjen: pčelarstvo, povrtarstvo, stočarstvo i eko-turizam i njihovu dobrobit za lokalne zajednice i prirodu.

“Ekosistemske usluge, odnosno usluge prirode su definisane kao “prednosti koje ekosistemi pružaju ljudima” i koje direktno ili indirektno utiču na kvalitet života ljudi koji žive u određenom području. Ove usluge obuhvataju usluge snabdijevanja, regulisanja, usluge podrške, kao i usluge od kulturnog značaja. Dobro upravljani, održivi ekosistemi ne samo da obezbjeđuju hranu, već i mnoge druge koristi kako za ljude koji žive u zaštićenom području, tako i za divlje vrste biljaka, životinja i za cjelokupno društvo”, kazali su iz te organizacije . 

Smjernice, koje će biti testirane u pilot području planine Orjen, a koje je razvio tim stručnjaka iz Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode iz Vojvodine, osmišljene su u cilju prikazivanja dobre prakse za uspostavljanje zaštićenih područja i njihovog upravljanja uz puno uvažavanje ekosistemskih usluga.

“ Ovaj dokument će poslužiti kao vodič za integraciju ekosistemskih usluga u proces planiranja, u šta ulazi prikaz niza koraka za sprovođenje procjene i valuacije ekosistemskih usluga u kontekstu planova upravljanja za zaštićena područja”, dodaje se u saopštenju.   

U okviru analizirane ekosistemske usluge eko-turizma, kao rezultat projekta će se uraditi i Studija izvodljivosti koja će predstaviti razvoj i način valorizacije dvije rekreativne staze ,jedne na području Crne Gore i druge na području Bosne i Hercegovine u cilju unaprijeđivanja turističke ponude Parka prirode, kojom će se generisati ekonomski benefiti kroz privlačenje većeg broja posjetilaca.

“Studija će analizom staza dati prijedlog njihovog uređenja koji će biti u skladu sa principima održivog razvoja vodeći računa o uticaju na životnu sredinu i siguran boravak posjetilaca Parka prirode Orjen”, dodaje se u saopštenju.

Projekat je podržan je od strane Otvorenog regionalnog fonda za jugoistočnu Evropu – Implementacije međunarodnih sporazuma u oblasti biodiverziteta (ORFBDU) i finansiran od strane Njemačkog federalnog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ), koji sprovodi the Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmBh.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније