Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Turizam

04. 03. 2021. 09:15   >>  09:29 1

KAMPANJA NVO OZON

Zagađen vazduh uzrok i steriliteta

U NVO Ozon zahtijevaju od nadležnih da se hitno riješi hornični problem zagađenja vazduha koji ubija zemlje Zapadnog Balkana, a problem je evidentan i u Crnoj Gori. Kako ističu, zagađen vazduh je, pored ostalog, jedan od uzroka povećanja neplodnosti i sve veće stope steriliteta kod žena i muškaraca širom Zapadnog Balkana.

Kako naglašavaju u saopštenju, posebno su pogođene žene koje žive u zagađenim oblastima.

"Praškaste materije PM 2,5 smanjuju plodnost kod žena za 2% na svakih 10 µg/m3 pristustva ovih čestica u vazduhu. Zagađeni gradovi širom regiona Zapadnog Balkana imaju i preko 50 µg/m3 (PM 2,5), što je duplo više od dozvoljenih godišnjih vrijednosti i može smanjiti plodnost i do 10% kod žena. Dnevne vrijednosti PM 2,5 u pojedinim gradovima često prelaze i 200 µg/m3 što može povećati neplodnost kod žena za više od 10 procenata. Kod muškaraca zagađenje praškastim materijama takođe uzrokuje sterilitet", objašnjavaju u ovoj NVO.

Neplodnost i smanjenje prirodnog priraštaja, kako dodaju, predstavlju važne faktore umanjenja stanovništva u zemljama Zapadnog Balkana i u stalnom su porastu.

"Naučna istraživanja potvrdila su da učestalost pobačaja i mrtvorođenih beba značajno je viša u periodu izlaganja zagađenom vazduhu. Zagađen vazduh praškastim materijama, teškim metalima, mikro i nano plastikom, kao i drugim zagađivačima, dovodi do uvećane stope pobačaja i pored procesa vantjelesne oplodnje, jer zagađen vazduh u labaratorijama za vantjelesnu oplodnju smanjuje procenat uspješnosti", naglašavaju u Ozonu.

Kampanja "Ujedinjeni Balkan za čist vazduh" kojoj se pridružila i ova NVO, poziva građane i građanke iz zemalja Zapadnog Balkana da se priključe borbi kako bi zajedničkim snagama poboljšali kvalitet vazduha, a time i smanjili neplodnost i unaprijedili zdravlje djece.

"Napuštanje upotrebe uglja za proizvodnju struje najbitnija je mjera za poboljšanje kvaliteta vazduha, a važnu ulogu može imati zamjena kotlova u domaćinstvima ekološki čistijim rješenjima, solarni paneli na krovovima kuća i zgrada i projekti unapređenja energetske efikasnosti. Nadležne institucije bi trebalo da rade na politikama promovisanja zdrave trudnoće, vantjelesna oplodnja mora biti dostupna svima koji žele da imaju djecu. Uz to je potrebno obezbjediti visoko efikasne filtere za filtriranje vazduha u zatvorenom prostoru, uz pravovremeno obavještavanje o zagađenju vazduha kako bi se izbjegavale aktivnosti na otvorenom onda kada je kvalitet vazduha loš", ističu u saopštenju.

Jedna od mjera ublažavanja štetnog uticaja zagađenog vazduha je, kako naglašavaju u Ozonu i smanjenje upotrebe plastike za jednokratnu upotrebu, naročito ambalaže koja se ne podliježe reciklaži, kao i zamjena sintetičkih vlakana prirodnim.

"Svrha je da se spriječi emisija i unošenje mikro i nanoplastike, jer samo jedan ciklus pranja sintetičkog veša izbaci preko 700.000 vlakana, a zagađenje plastikom takođe utiče na neplodnost. Potrebno je poboljšati kapacitete dijagnostičkih centara kao i izvođenje zajedničkih studija koje će koristiti podatke praćenja i mjerenja posljedica zagađenja vazduha na neplodnost, prijevremena rođenja, nastanak bolesti i smrtnost novorođenčadi u zemljama Zapadnog Balkana. Da zajedno podržimo život, priključi se solidarnoj borbi građana Zapadnog Balkana, budi dio kampanje 'Ujedinjeni Balkan za čist vazduh'", poručuju u ovoj NVO.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније