Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Turizam

[ B.B. ]

02. 12. 2021. 16:00 >> 16:00

NVO GREEN HOME

Projekat "Porto Skadar lake" i dalje prijetnja za NP

Slučaj "Porto Scadar lake", odnosno namjera da se u Nacionalnom parku Skadarsko jezero grade dva turistička kompleksa, ostaće otvoren pred Stalnim odborom Bernske konvencije, s obzirom da ni prošla, a ni nova Vlada nije realizovala set preporuka dobijenih povodom ovog sučaja od misije pomenutog tijela koja je posjetila Crnu Goru još 2018, saopštili su iz NVO Green Home.

Na 41. sjednici Stalnog odbora Bernske konvencije, koja je održana od 28.11. do 2.12.2021. ponovo se govorilo o slučaju "Porto Scadar Lake" koji je aktuelan od 2016. godine, te je donijeta odluka da slučaj i dalje ostane otvoren.

"Ovaj slučaj je 2016. godine otvoren žalbom NVO Green Home i grupe građana iz Virpazara, zbog planirane izgradnje dva turistička kompleksa i to 'Porto Scadar Lake' i 'White Village' u Nacionalnom parku Skadarsko jezero. Nakon otvaranja slučaja ispred Stalnog odbora Bernske konvencije, u Crnu Goru je 2018. godine u misiju bila delegacija Bernske konvencije zajedno sa predstavnicima Ramsarske konvencije koji su od države Crne Gore zahtijevali obustavljanje projekta i realizaciju brojnih preporuka. Nekoliko godina kasnije, država Crna Gora i resorno ministarstvo nije realizovalo set preporuka koji je državi dat tom prilikom", naglašavaju u NVO.

Kako dodaju, predstavnici Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, nijesu ni uzeli učešće u radu 41. sjednice Stalnog odbora Bernske konvencije čime jasno potvrđuju da preporuke nijesu implementirane, niti da imaju namjeru da ih implementiraju, te da međunarodno preuzete obaveze nemaju za njih nikakav značaj.

"Direktorica NVO Green Home je ispred podnosioca žalbe, predstavila Odboru brojne prijetnje koje su prisutne u ovom parku, a koje su dugotrajne i prijete da ugroze biodiverzitet ovog važnog staništa, kao što su nelegalna gradnja, krivolov, prisustvo invazivnih vrsta, loše upravljanje otpadom i drugo. Posebno je istaknuta činjenica da je na prostoru Virpazara renoviran hotel koji se ne uklapa u ambijentalnu cjelinu ovog naselja i 'otvara vrata' za druge objekte sličnog karaktera koji ne bi smjeli biti izgrađeni na ovakav način unutar zaštićenog područja. Takođe, komisiji je predstavljena i činjenica da NP Skadarsko jezero, kao ni drugi parkovi u Crnoj Gori, već godinu dana, nemaju važeće planove upravljanja, kao i planovi za izgradnju dijela auto puta upravo preko ovog nacionalnog parka u obje predložene varijante", naglašeno je u saopštenju Green Home.

Ponovljeni su zahtjevi da se Lokalna studija lokacije Mihailovići stavi van snage, s obzirom na to da je važila do 2020. godine, te da se u skladu sa tim ukinu dozvole za projekat "Porto Skadar lake" i "White Village". Ovo bi osiguralo implementaciju preporuka koje su date državi i poslalo snažnu poruku da održiv razvoj i zaštita prirode imaju prioritet u odnosu na profit privatnog sektora.

Iz Odbora je istaknuto da postoje određeni pomaci, ali i izražena zabrinutost zbog stanja u ovom nacionalnom parku i brojnih prijetnji koje su prisutne, te nepostojanja planova upravljanja i odlučeno da slučaj ostaje otvoren.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније