Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Turizam

[ M.L.B. ]

31. 01. 2022. 16:18   >>  16:24 1

PRAZNIK MIMOZE

Tokom februara i marta u Herceg Novom 43 programa

Praznik mimoze biće održan 53. put u Herceg Novom od sredine februara do polovine marta i obuhvatiće 43 zabavna, kulturna i sportska programa, najavljeno je danas na konferenciji za novinare u foajeu Dvorane Park.

Svečano otvaranje zakazano je za 18. februar kada će na Trgu Nikole Đurkovića nastupiti Neda Ukraden, a na zatvaranju koje je najavljeno za 05. mart nastupiće Dejan Petrović i Big Band.

Tradicionalno, u oba događaja će učestvovati Gradska muzika i mažoretke Herceg Novi, Mjesna muzika Đenović i Trombonjeri, poručuju organizatori.

Bogat program 53. Praznika mimoze obuhvata dešavanja koja će početi već od 3. februara otvaranjem Hercegnovskog zimskog salona u galeriji "Josip Bepo Benković", a trajaće do 8. marta.

Pored ceremonija otvaranja i zatvaranja sa koncertima, očekuju nas: tradicionalna Berba mimoze na rivijeri, maskenbali za odrasle i djecu, Riblja večera, prepoznatljivi Picigin i Karotrc, Izložba cvijeća, predstavljanje prijateljskih gradova Novo Mesto, Sankt Peterburg i Beograd, Sajam vina, muzičko-gastronomska Otvorena ulica u Igalu, pet predstava, dvije izložbe, koncert Muzičke škole, pet književnih večeri i 14 sportskih programa.

"Trudili smo se da zadržimo sve ono po čemu je Praznik mimoze prepoznat svih prethodnih godina: ceremonije otvaranja i zatvaranja, sportski programi, tradicionalna fešta od mimoze, ribe i vina, maskenbali", kazao je predsjednik Opštine Herceg Novi, Stevan Katić.

On je istakao da je Organizacioni odbor nekoliko mjeseci unazad radio na pripremi ovogodišnjeg praznika, s posebnom pažnjom prateći razvoj epidemiološke situacije. Ističući zadovoljstvo što je tradicija novske fešte održana uprkos pandemiji, izrazio je nadu da će ove godine program biti u potpunosti realizovan.

Ukupan budžet ovogodišnjeg festivala je oko 100 hiljada eura, u šta je uključen i sportski program.

„Ovaj program je kompromis između mjera u vezi sa kovidom i želje našeg grada i svih onih koji učestvuju u programu da se sačuva tradicija Praznika mimoze i da ove godine uradimo najviše što možemo“, rekao je potpredsjednik Opštine, Mirko Mustur.

„Funkcija Praznika mimoze, sa njegovim karnevalskim svečanostima, maskenbalima i raznovrsnim programima za djecu i odrasle, uvijek je bila da unese radost i veselje u naše živote, a doza radosti, zabave i veselja nam je zaista neophodna u turbulentnim zbivanjima koja karakterišu aktuelnu društvenu scenu, a reflektuju se na živote svakog građanina“, poručila je direktorica JUK „Herceg Fest“, Gordana Porobić-Krcunović predstavljajući program ovogodišnjeg festivala.

Nastavlja se praksa učešća gradova-prijatelja Herceg Novog u programu Praznika mimoze.

U saradnji sa Novim Mestom iz Slovenije biće organizovan nastup foklornbog društva „Kres“ i „Cviček party“, Sankt Peterburg iz Rusije će se predstaviti sa pozorišnom predstavom „Ludi novac“, Beograd će pripremiti „Noćnu spenzu“ na gradskoj pijaci i dovesti kamernu predstavu „Vodič kroz srpski mentalitet“, a bleh orkestar iz turskog grada Jedrene će nastupiti u okviru ceremonije zatvaranja festivala.

Ove godine će zbog epidemiološke situacije izostati Karavan mimoze kojim je u regionu najavljivan Praznik, ali će se Turistička organizacija postarati za što bolju promociju putem medija i društvenih mreža. Najveći broj gostiju očekuje se iz Crne Gore i zemalja regiona.

„Već imamo veliko interesovanje iz Bosne i Hercegovine, Sjeverne Makedonije, Srbije, turističke agencije zovu svaki dan i raspituju se o programu. Ljudi su željni ovakvih programa tako da očekujemo veliki broj gostiju iz regiona“, kazao je Milutin Govedarica iz Turističke organizacije Herceg Novi.

Sportski program 53. Praznika mimoze biće veoma bogat i obuhvata dešavanja u organizaciji 14 klubova iz Herceg Novog, kazao je sekretar za društvene djelatnosti i međunarodnu saradnju, Vasilije Ćuković. Kako je dodao, sportske manifestacije će biti organizovane u skladu sa važećim epidemiološkim mjerama.

Kako je rečeno na konferenciji, imajući u vidu neizvjesnu epidemiološku situaciju, organizatori zadržavaju pravo izmjene termina i programa, o čemu će javnost biti blagovremeno obaviještena.

Organizatori 53. Praznika mimoze su Opština Herceg Novi, Javna ustanova kulture „Herceg Fest“ i Turistička organizacija Herceg Novi, a ovogodišnji sponzori pivara „Trebjesa“ i „Plantaže 13. jul“.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније