Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Turizam

Б.Ч.Ј.

23. 09. 2022. 13:48 >> 14:27

ABAZOVIĆ SA JEVREJSKIM ZAJEDNICAMA U NjUJORKU

Pojačati turističku promociju CG u SAD-u

Predstavnici jevrejskih zajednica iz Njujorka istakli su posebno interesovanje privrednika i građana za turističke potencijale Crne Gore i ocijenili da je neophodno osnažiti promotivnu kampanju naše zemlje u Sjednim Američkim Državama.

Oni su to kazali tokom razgovora sa predsjednikom Vlade Crne Gore Dritanom Abazovićem u Njujorku.

Kako je saopšteno iz Vlade, Abazović je imao sastanke sa predstavnicima jevrejskih zajednica (B'nai B'rith International, Conference of Presidents, NCSEJ, World Jewish Congress, American Jewish Congress) sa kojima je razmijenio mišljenje o mogućnostima unaprjeđenja saradnje Crne Gore i Izraela.

U tom kontekstu premijer je izrazio zadovoljstvo dobrim odnosima dvije zemlje kojima doprinose frekventni susreti na najvišem nivou podsjetivši na nedavnu posjetu Ministra javne uprave Izraelu u vrlo osjetljivom trenutku kada je Crna Gora pod sajber napadima. 

On je ukazao i na dolazak važnog izraelskog investitora u Crnu Goru, kompanije BIG, koja ima plan da svoje poslovanje uskoro proširi na jug Crne Gore. 

“Nastavak bliske saradnje sa vašim organizacijama je svakako prilika za dalje unaprjeđenje saradnje naših zemalja u drugim oblastima od obostranog interesa”, kazao je premijer. 

On je sagovornike informisao o planovima na izgradnji Jevrejskog centra u Podgorici i istakao da će realizacija tog projekta značajno doprinijeti promociji multikulturalnosti crnogorskog društva. 

Predstavnici jevrejskih zajednica u Njujorku su izrazili zadovoljstvo susretom sa predsjednikom Vlade Crne Gore.

“Cijenimo to što su Jevreji u Crnoj Gori bili i ostali bezbjedni. Vjerujemo da je to pravi primjer suprotstavljanja narastajućem antisemitizmu na svijetu” istakli su oni i ukazali na značaj posjete premijera Crne Gore Izraelu nakon tamošnjih novembarskih izbora.  

U tom smislu, ocijenili su da bi otvaranje ambasade u Izraelu značajno doprinijelo intenziviranju bilateralnih odnosa.

Sagovornici su se saglasili da Crna Gora može biti ponosna jer je jedna od rijetkih država u kojoj se nikada nije dogodio holokaust. 

Oni su kazali da su pored porasta antisemitizma, posebno zabrinuti i zbog invazije Rusije na Ukrajinu kao iz zbog aktivnosti Irana, čijim aktivnostima, kako su istakli “zajednički treba stati na put i glasno ih osuditi”. 

Predstavnici jevrejskih zajednica su istakli posebno interesovanje privrednika i građana za turističke potencijale Crne Gore i ocijenili da je neophodno osnažiti promotivnu kampanju u Sjednim Američkim Državama.

Sagovornici su izrazili interesovanje za investiranje u turističke i privredne potencijale te najavili intenziviranje komunikacije u tom pravcu. 

Upoznajući sagovornike sa situacijom u regionu, predsjednik Vlade je ocijenio da se iza snažnog i ekstremnog nacionalizma u regionu uvijek nalazi korupcija.

“Crna Gora njeguje dobrosusjedsku politiku što jedan od temelja naše vanjske politike, zbog toga smo i članica više od 35 regionalnih organizacija, a podržavamo i nove regionalne inicijative koje vode približavanju i bližoj saradnji naših država” zaključio je Abazović. 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније