Туризам

[ Р.Б. ]

11. 02. 2023. 10:38   >>  11:29

ТУРИСТИЧКИ ПРИВРЕДНИЦИ СА НАДЛЕЖНИМА

Неопходна квалитетна припрема љетње сезоне и дигитална промоција

За успјешан ток љетње сезоне неопходна је њена квалитетна припрема, посебно обалног подручја и дигитална промоција дестинације, оцијењено је на сједници Одбора удружења туризма и угоститељства Привредне коморе (ПКЦГ).

Циљ сједнице која је одржана у Јавном предузећу за управљање морским добром је био да се у конструктивном дијалогу туристичких привредника са представницима надлежних јавних инстутуција дође до најбољих рјешења и утиче на успјешан ток и припрему љетње туристичке сезоне.

Предсједник Одбора, Ранко Јововић, казао је да је, по последњим подацима Монстата, у колективном смјештају у прошлој години боравило 1,17 милиона гостију, што је 60 одсто више у односу на 2021. годину или остварење од 90 одсто у односу на 2019. Остварено је 4,32 милиона ноћења, што је 46 одсто више у односу на 2021. годину или више од 92 одсто у односу на 2019.

Јововић је, како је саопштено из ПКЦГ, подсјетио да иако је зимска туристичка сезона на ски центрима у Црној Гори ове године каснила због недостатка сњежних падавина, туристичка привреда је спремно дочекала госте и посјета је задовољавајућа.

“Тренд позитивних показатеља у јануару слиједе Колашин и Жабљак, гдје је посјета посебно добра током викенда. Ако додамо да су и на Ски центру Вучје задовољни посјетом, можемо констатовати да овогодишња зимска сезона, даје добре резултате”, рекао је Јововић.

Све манифестације које су планиране реализоваће се у предвиђеном року.

“Иако је планирано да скијашка сезона траје до 15. марта с обзиром на висину снијега на скијалиштима, очекује се продужетак зимске сезоне до краја марта, која ће по квантитативним и квалитативним показатељима бити успјешна”, навео је Јововић.

Он је такође истакао успјешно спровођење бесплатног превоза од Подгорице до ски центара Колашин 1600, Жабљак и Вучје, који су организовали Туристичка организација Главног града, Национална туристичка организација и Привредна комора, у сарадњи са Скијалиштима Црне Горе, а у циљу обогаћивања понуде за туристе и грађане Подгорице током зимских мјесеци и генерисања што бољих резултата зимске туристичке сезоне.

Потребна добра међуинституционална сарадња

Министар економског развоја и туризма, Горан Ђуровић, казао је да је, имајући у виду посебан значај који љетња туристичка сезона има за економију Црне Горе, њена квалитетна и правовремена припрема и промоција мора бити један од наших најважнијих задатака.

“Да бисмо то постигли, потребна је добра међуинституционална сарадња коју, вјерујем остварујемо, како кроз рад овог одбора тако и кроз рад Координационог тијела за припрему и праћење одвијања туристичких сезона на нивоу државе”, казао је Ђуровић.

Ђуровић се осврнуо и на актуелну зимску сезону, апострофирајући да је, и поред тога што је снијег пао у другој половини јануара, за свега десетак дана на скијалишту у Колашину продато око 12,5 хиљада ски пасова и карата за вожњу жичаром док је за цијели јануар прошле године продато око 14,4 хиљаде. Такође, лани је у периоду од 1. до 5. фебруара продато близу 1,5 хиљада ски пасова, а ове око 2,8 хиљада.

Према његовим ријечима, висина снијега нам даје гаранцију да ће зимска сезона бити и дужа, те да су импресије туриста и више него добре.

“Ови подаци вјерујем да говоре да сезона није изгубљена, нижемо рекордни успјех у продаји и очекујемо да ће се тај тренд наставити и у наредном периоду. Инфраструктура на ски центрима и приступни путеви остају озбиљан изазов на којем Влада интензивно ради како би обезбиједила услове за квалитетнију и заокружену зимску туристичку понуду”, навео је Ђуровић.

Када је у питању љетња сезона, он је казао да је у току израда Плана за њену припрему, који се већ дужи низ година ради у сарадњи са државним органима, институцијама и локалним самоуправама. Циљ је стварање предуслова за унапрјеђење амбијента пословања туристичко-угоститељске привреде, али и свих осталих предуслова које ће за резултат имати достизање прихода од туризма на задовољавајућем нивоу, овакав план ће бити предмет рада Координационог тијела.

Ђуровић је такође истакао да је наша туристичка привреда, у сарадњи са Националном туристичком организацијом, у претходном периоду учествовала на значајним међународним сајмовима и берзама, Риги и Тел Авиву, док ће сљедеће седмице боравити у Љубљани, а крајем мјесеца и на сајмовима туризма у Београду и Минхену.

“Оно што нам је важно у наредном периоду је да отворимо нова тржишта која би надомјестила губитак промета са тржишта Украјине и Русије и сматрам да би у том циљу требало додатно интензивирати активности на промоцији државе кроз дигитални маркетинг”, казао је Ђуровић.

Он је навео да је од изузетне важности да се ради на актуелним проблемима као што су смеће и бука, који већ годинама кваре утисак туриста о нашој држави, те да ту морамо бити синхронизовани са локалним самоуправама, јер доста зависи и од њих.

“Наше тежње су да у сваком тренутку, без обзира о којем се периоду године радило, имамо понуду која може да задовољи шаролику клијантелу и да желимо да Црна Гора буде туристичка дестинација 365 дана у години, којој се гости радо враћају”, поручио је Ђуровић.

Секретарка Одбора туризима и угоститељства, Сања Марковић представила је реализоване и планиране активности овог одбора, посебно истакавши пројекат на којем се тренутно ради у сарадњи са ГИЗ-ом, а односи се на радну снагу у туризму и поједностављење сезонског запошљавања.

“Урађена је свеобухватна студија гдје смо таргетирали све проблеме и начине на који их треба ријешити, како би на што једноставнији модел дошли до сезонских радника”, казала је Марковић.

Предсједник Управног одбора Јавног предузећа за управљање морским добром, Блажо Рађеновић, казао је да је у фокусу рада овог тијела љетња туристичка сезона, која је од изузетне важности за укупно сливање прихода у буџет Црне Горе.

“Када је инфраструктура у питању, више од 60 одсто буџета опредијељено је за инвестиције. Сви ми који смо у систему институција треба да дамо свој максимум како би имали квалитетну понуду и задовољили потребе свих тржишта”, рекао је Рађеновић, додајући да морамо бити конкурентни и пратити трендове.

Према његовим ријечима, политика и менаџмент овог предузећа показали су прави начин поступања и вођења када је ЈП за управљање морским добром у питању.

“Свих ових резулатата не би било да није било помоћи ресорног Министарства екологије, просторног планирања и урбанизма и сарадње на највећем могућем нивоу, што је резултирало да имамо врхунску понуду и добру најаву туристичке сезоне”, казао је Рађеновић.

Привредници су посебно похвалили рад овог предузећа на ревитализацији плажа и активностима усмјереним на очување црногорске обале, али и да је неопходно водити рачуна о сивој економији и нелегалним објектима на плажама.

Представници ресорног министарства казали су да је формирана радна група која ће анализирати ове објекте, као и студија локације Ада Бојана, која би требало да пружи дугорочни план за тај простор.

Главна инспекторка Управе за инспекцијске послове, Светлана Шљиванчанин, казала је да активно сарађују са свим службеницим ЈП за управљање морским добром у циљу сузбијања сиве економије.

“Својим радом током година доприносимо да квалитет услуге буде на већем нивоу, те санкционишемо и указујемо на све неправилности”, рекла је Шљиванчанин.

Шљиванчанин је навела да током прошле године извршено 8,89 хиљада инспекцијских надзора, што је резултирало писањем 1,48 хиљада прекршајних налога и по том основу налаћено је 663,5 хиљада ЕУР, а запечаћено 27 угоститељских објеката.

Директорица Националне туристичке организације, Ана Трипковић Марковић, изразила је посебну захвалност Привредној комори што је скренула пажњу на дигиталну промоцију наше туристичке дестинације, која у претходном периоду није била довољно потенцирана у јавности.

“Према подацима који су нам доступни, видјели смо да државе издвајају чак 40 одсто укупног буџета за дигиталну промоцију. То су милионски износи, које ми немамо, али се са својом креативношћу и константном едукацијом из области дигиталног маркетинга трудимо да недостатак средстава компензујемо”, навела је Трипковић Марковић.

Она је казала да ће се ускоро добити сагласност Министарства финасија за план поступка јавне набавке за дигитални маркетинг, како би се овај процес до краја спровео успјешно.

Светлана Томковић из НТО је презентовала нови сајт Националне туристичке оганизације, истакавши да су у претходном периоду интензивно радили на иновацијама и промјени маркетиншког приступа, како би створили квалитетне предиспозиције за онлине промоције.

Томковић је посебно апострофирала да је нови сајт www.монтенегро.травел био побједник на међународном такмичењу Wеб Еxцелленце Аwард у категорији дестинацијског портала који подржава принцип одрживог развоја.

Ђуровић је похвалио изглед новог сајта, истакавши да ће ово Министарство активно радити на промоцији имиџа Црне Горе на сајмовима, те да дигитални маркетинг представља будућност и неопходан је како бисмо били конкурентни и ишли у корак са савременим трендовима у свијету.

 

 

Пратите нас на

Коментари 0

остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГ
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара.

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије