Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Turizam

[ M.M.Lj. ]

04. 05. 2023. 09:58 >> 09:58
3

REAGOVANjE

NPCG: Nije obećan besplatan ulaz u NP Biogradska gora

Direktor Nacionalnih parkova Crne Gore Vladimir Martinović nije obećao besplatan ulaz u Nacionalni park Biogradska gora za stanovnike Mojkovca, Kolašina i Berana, kako je to saopštio predstavnik potpisnika Peticije za besplatan ulaz u NP Biogradska gora Miodrag Kalezić. To je saopšteno iz NPCG. Oni su kazali da je na sastanku bilo govora o zahtjevima građana, ali da je dogovoren novi sastanak.

Iz NPCG napominju da je na sastanku sa Kalezićem dogovoren novi sastanak kojem bi prisustvovalo nekoliko potpisnika peticije, predstavnici JPNPCG, Turističke organizacije Mojkovac i Opštine Mojkovac

"Napominjemo da je na pomenutom sastanku bilo riječi o relokaciji turističkih vozića, kao i besplatnom ulasku u NP Biogradska gora, ali da obećanja u formi kako navodi gospodin Kalezić nije bilo. Naredni sastanak, koji je predviđen za četvrtak 4. maj u 12 časova, imao je za cilj pronalaženje modela koji će biti prihvatljiv za sve, a posebno za mještane koji imaju imanja u okviru nacionalnog parka. Ipak, gospodin Kalezić je izričito odbio da prisustvuje istom", saopštili su iz NPCG.

Navode da je na sastanku planirano da se na sastanku razmotre najbolji interesi svih građana.

"Ovakav postupak gospodina Kalezića nas navodi na sumnju, da je u pitanju bio samo lični interes a ne dobrobit većine", navodi se u saopštenju.

Iz Uprave NP Biogradska gora napominju da su pravi ljubitelji prirode iz Opština koje gravitiraju parkom već kupili godišnje ulaznice po izuzetno prihvatljivoj cijeni od 13,50 eura.

"U NP Biogradska gora, fizička i stručna zaštita imaju poseban značaj koji mora da bude kontinuiran i sinhronizovan proces kojim se obezbjeđuje zaštita ekosistema, odnosno cjelovitog prostora NP Biogradska gora. Glavne aktivnosti Službe zaštite usmjerene su na sprečavanje protivpravnog korišćenja prirodnih dobara parka, kao što su sječa šume, nedzvoljena gradnja, nezakontit lov i ribilov itd", navodi se u saopštenju.

Zaštita se sprovodi neprekidno - 24 časa, pri čemu nadzornici svakodnevno evidentiraju sva dešavanja na prostoru parka, sa posebnim angažovanjem na graničnim dijelovima parka.

"S obzirom na obim aktivnosti koje zahtjeva upravljanje ovim područjem nismo u mogućnosti da se bavimo ličnim interesima, iako smo uvijek na raspolaganju lokalnoj zajednici kada je u pitanju rješavanje problema i razmatranje razumnih zahtjeva", zaključili su iz NPCG u reagovanju.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније