Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

U fokusu

14. 11. 2022. 07:41 >> 12:44
1

BOGATSTVO ROŽAJA

Izvori zapušteni, mineralne vode neiskorišćene

Ni vodne potencijale ne koristimo u dovoljnoj mjeri. Tako je teritorija opštine Rožaje bogata mineralnim vodama koje bi mogle biti važan turistički motiv. No, svi izvori su trenutno u zapuštenom stanju, a vode potpuno neiskorištene.

Dok se na imanju porodice Kalač, prije nekoliko godina, kopao bunar, otkrili su veliki izvor slane vode.

"Kada smo pokrenuli inicijativu za upotrebu te vode, moj otac je primijetio da ta voda ima u sebi so i da je slana... Prva pomisao je bila da se so slučajno pojavila u vodi. Nakon dva tri dana ponovo smo pokrenuli proces ispiranja bunara i ispitivanja vode. Voda je bila slana", kazao je Jasmin Kalač za TVCG.

To je u svojim analizama potvrdio i Hidrometeorološki zavod.

"Poslali smo uzorak vode na ispitivanje i utvrđeno je da u vodi postoji so, u količini kao što je slana morska voda", dodao je Kalač.

No, vode specifičnog mineralnog sastava u Rožajama nijesu nepoznanica. O njima su još u drugoj polovini 20 vijeka govorili istraživači. Centralni izvor nalazi se u Bogajskom potoku, u slivu rijeke Županice.

Po svom hemizmu, ove vode slične su naftnim. Sudeći prema naučnim razmišljanjima, moguće je da se radi o zarobljenim morskim vodama iz davne geološke istorije.

Vode iz Bogajskog potoka imaju jedinstven hemijski sastav u našoj zemlji, pokazala su istraživanja.

"Voda izvora Bogajski potok karakteristična je po povećanoj mineralizaciji, od preko 1 gr/l, te po velikom sadržaju natrijuma, hlorida, ugljendioksida i gvožđa. Napomenuo bih, da u Rožajama postoje još 4 lokaliteta na kojima izviru mineralne vode- u Đuranovića Lukama i Kalačama, i njihova mineralizacija je manja. Izvori su pronađeni i u selima Bašča i Lučice", kazao je za TVCG Eldin Brđanin, doktorand geografije.

Hladne mineralne ugljeno- kisele vode, kako su ih nazvali naučnici, za Rožaje bi mogle biti razvojna šansa.

"Utvrđeno je da ove vode posjeduju širok spektar terapijskih indikacija što je idealno za razvoj banjskog turizma koji je vrlo profitabilan. U prilog tome ide i to što su smještene u prirodnom ambijentu sa turističko geografskim položajem, nadmorskom visinom i vazdušnim pritiskom koji su vrlo pogodni za razvoj zdravstvenog turizma", dodao je Brđanin.

I dok čeka završne analize, naš sagovornik sa početka priče, pravi planove za razvoj biznisa.

"Ako bi to bio dar od Boga na našem imanju mislim da bi bilo korisno za grad i za sjever Crne Gore da se valorizuje ta voda, posebno što je u najavi izgradnja skijališta. Mislim da bi takav projekat mogao biti uspješan", kaže Kalač.

I mogao bi, ukoliko se jedinstveni izvori zaštite i uloži u njihovo održavanje. U to bi se morala uključiti i država i lokalna zajednica. U suprotnom, bogatstvo će ostati duboko pod zemljom.

Dženana Kuč, TVCG

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније