Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

U fokusu

[ Danijel Garić ]

04. 12. 2022. 12:33 >> 17:10

DNEVNO PREKO 500 ŠATL LETOVA

Veliki pritisci na životnu sredinu tokom SP u Kataru

Zbog nedostatka smještajnih kapaciteta u Kataru, desetine hiljada posjetilaca boravi u susjednim zemljama Zaliva, uključujući Ujedinjene Arapske Emirate.

Ekološki aktivisti širom svijeta ukazuju na problem velikog pritiska na životnu sredinu tokom trajanja Svjetskog prvenstva u Kataru, prije svega na zagađenje vazduha koje se dešava zbog velike frekvencije vazdušnog saobraćaja.

Zbog nedostatka smještajnih kapaciteta u Kataru, desetine hiljada posjetilaca boravi u susjednim zemljama Zaliva, uključujući Ujedinjene Arapske Emirate. Uspostavljena je šatl linija koja prevozi navijače na fudbalske utakmice, sa oko 500 dnevnih letova iz Dohe, od čega se samo do Dubaija obavlja skoro 120 letova dnevno.

Organizacija “Grinli” sa sjedištem u Parizu procjenjuje da su letovi rezultirali emisijom između šest i osam hiljada tona ugljen-dioksida svakog dana od početka turnira.

Uoči Svjetskog prvenstva, Katar se obavezao da će ovo biti prvi događaj bez emisije ugljen-dioksida u istoriji najprestižnijeg turnira, ali sada zelene organizacije pokazuju ozbiljne sumnje u vezi sa ovim tvrdnjama o održivosti.

Ogroman broj šatl letova podriva obećanje organizatora da će minimizovati letove tokom turnira, kazao je Kaled Diab iz organizacije “Karbon market voč”.

"Jedan od razloga zašto je toliko stadiona koncentrisano na malom geografskom području bio je da se pomogne u smanjenju emisija u vezi sa putovanjem avionom“, kaže on.

Očekivalo se da će Svjetsko prvenstvo privući više od 1,2 miliona posjetilaca, ali Katar je imao samo 30 hiljada hotelskih soba, od kojih je 80 odsto Fifa unaprijed rezervisala za fudbalske timove, zvaničnike i sponzore.

Da bi povećali smještajne kapacitete, organizatori su ponudili sobe u praznim stanovima, vilama, navijačkim selima i šatorima u tradicionalnom stilu u pustinji. Ali ove opcije su se ispostavile kao prilično skupe, što je primoralo mnoge fanove da traže alternativne opcije.

Dubai je već prepun navijača, a procjenjuje se da će tokom turnira biti još milion posjetilaca.

Šatl letovi omogućavaju putnicima da rezervišu povratne letove istog dana iz Dubaija ili drugih lokacija u Zalivu kako bi prisustvovali utakmici u Kataru. Privatni avioni i čarteri su takođe veoma traženi, sa stotinama koje svakodnevno slijeću u Katar iz cijelog regiona.

Diab tvrdi da njihova upotreba pokazuje da obećanje da će turnir učiniti karbonski neutralan nikada nije bilo ozbiljno.

Katar planira da uračuna emisije proizvedene šatl letovima kao dio ukupnog karbonskog otiska, odnosno da ga svrsta u svoj NDC godišnji izvještaj.
Organizatori očekuju da će Svjetsko prvenstvo u fudbalu proizvesti 3,6 miliona tona ugljen-dioksida, od čega će od putovanja biti emitovano čak 52 odsto ukupnih emisija.
Nezavisni istraživači kažu da je ta brojka jako potcijenjena, te da će konačni broj biti veći za najmanje 70 odsto.
Podvlače da će “Katar 2022” biti turnir sa najvećom emisijom CO2 ikada, uz tvrdnju da je “fantazija smatrati da je ovo Svjetsko prvenstvo karbonski neutralno“.
Da bi turnir bio karbonski neutralan, organizatori su najavili inicijative koje uključuju klimatizaciju stadiona na solarni pogon, kupovinu karbonskih kredita za nadoknadu emisija i korišćenje kontejnera za transport kao građevinskog materijala.
Katar je izgradio sedam novih stadiona za šampionat, a jedan od njih, “Stadion 974”, napravljen je od transportnih kontejnera i modularnog čelika i biće demontiran nakon turnira.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније