Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

U fokusu

Туфик Софтић

07. 12. 2022. 07:06   >>  12:07

PUTNI PRAVAC BERANE–PETNjICA

Mještani Budimlje uzaludno traže trotoare

Mještani beranske Mjesne zajednice Budimlja uzaludno traže da se na putnom pravcu Berane – Petnjica, koji vodi kroz njihovo naselje, naprave trotoari, zbog čega radovi stoje i taj put je do danas nezavršen.

Predsjednik te MZ, Milan Mojašević, kaže da to traje već dvije godine, i da je prosto neshvatljivo da od njihovih zahtjeva nema još ništa. 

“Nadležne institucije su prihvatile naše sugestije, ali pripreme za izgradnju trotoara se ne odvijaju željenom dinamikom. Insistiramo da se konačno izvrši eksproprijacija zemljišta pored saobraćajnice i da se uporedo sa izgradnjom puta radi i pješačka staza”, kazao je Mojašević.

Iz Opštine Berane, tvrde, međutim, da je lokalna uprava odradila svoj dio posla. 

“Predstavnici Uprave za saobraćaj i Opštine Berane na zajedničkom sastanku su još 2020. godine dogovorili da uvaže opravdan zahtjev stanovnika Mjesne zajednice Budimlja za izgradnju pješačke staze prilikom rekonstrukcije magistralnog puta Berane-Petnjica”, izjavio je menadžer Marko Lalević.

Prema njegovim riječima, Uprava za saobraćaj se obavezala da će uraditi projektnu dokumentaciju pješačke staze i sve troškove izvođenja radova, a Opština Berane je preuzela obavezu da sprovede postupak eksproprijacije zemljišta kod Uprave za katastar i državnu imovinu duž cijele trase projektovane pešačke staze. 

“Na sjednici lokalnog parlamenta održanoj 7. juna 2020. godine donesena je Odluka o utvrđivanju javnog interesa za potpunu eksproprijaciju nepokretnosti za izgradnju pješačke staze. Takođe, iz opštinskog budžeta sa stavke izdaci za lokalnu infrastrukturu – eksproprijacije, deponovana su sredstva za eksproprijaciju na računu Ministarstva za finansije u iznosu od 39.718 eura za ovu namjenu. Opština Berane je još 26. marta 2021. godine predala predlog za eksproprijaciju, čime smo ispunili sve preduzete obaveze”, rekao je Lalević.

On je istako da je sada na potezu Uprava za katastar i državnu imovinu, iz koje su, kako je rekao, dobili uvjeravanje uvjeravanja da će se ovaj postupak rješavati po ubrzanoj procedure. I iz Opštine Petnjica su istakli da se neopravdano dugo kasni sa nastavkom rekonstrukcije puta kroz Budimlju.

“Prosto je neprihvatljivo što se tako dugo kasni sa završetkom radova na području Budimlje. To svakako pričinjava poteškoće vozačima, dok za veliki broj pješaka predstavalja opasnost, s obzirom da se radi o uskom putu koji nije dovoljno pregledan. Zato apelujemo da se administrativne barijere što prije otklone i da se ovaj posao privede kraju”, izjavio je predsjednik opštine Petnjica Samir Agović.

Putu Petnjica – Berane svi su se radovali. To je sve do prije nekoliko godina bila jedina crnogorska opština do koje se stizalo jednom saobraćajnom trakom. 

Poslije odvajanja od Berana i ubjedljive pobjede DPS na prvim lokalnim izborima, tadašnje državne vlasti su se obilato ophodile prema novoj opštini. Danas njihovom rijetkom uporištu. 

Kao pečurka je nikla nova zgrada Opštine. Ranije je izgrađen Centar za kulturu. Mala varoš sa svega nekoliko stotina stanovnika počela je da dobija naznake urbanih obrisa. Bivše vlasti, za vrijeme DPS-a, bile su široke ruke prema Petnjici i Bemaksu, usipajući im milione eura.

Možda Bemaks čeka da se “naspe” još neki milion preko onih jedanaest, koliko je koštao put, pa da se završi i dionica kroz beransko naselje Budimlja. Tadašnje državne vlasti su ostavili taj dio posla pred posljednje posljednje parlamentarne izbore I obećavali u kampanji da će I to završiti. A zatim izgubili izbore.  

I put je do danas ostao nezavršen, na nezadovoljstvo stanovnika i Petnjice i Berana, odnosno naselja Budimlja. Trenutne ekonomske i političke prilike ne idu na ruku rješavanja ovog ozbiljnog problema. 

Prvobitno je planirano da se, nakon završetka dionice kroz Budimlju, put iz pravca Petnjice, u mjestu Rudeš u Beranama, sa magistralnim putem spoji kružnim tokom. Sve će to, po svoj prilici čekati neka bolja vremena.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније