Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

U fokusu

Л.В.

07. 12. 2022. 15:28 >> 18:04

ISTORIJA DUELA HOLANDIJE I ARGENTINE

Magija Berkampa, bojkot Krojfa, vojna hunta, penali 2014...

Nijedan par četvrtfinala ne privlači toliko pažnje, nema toliko istorije u sebi, i neke od najvećih fudbalera svih vremena kao duel Argentine i Holandije.

Fudbalska magija, nacije koje gaje prepoznatljive stilove, timovi koji su se toliko puta sreli na najvećem mogućem nivou.

Do sada su "gaučosi" i "lale" devet puta ukrštali koplja, i prednost imaju Evropljani sa četiri pobjede, tri puta je slavila Argentina a dva meča bila su bez pobjednika.

Što se samih svjetskih prvenstava tiče, do sada su pet puta igrali, gdje obije ekipe imaju po dvije pobjede, i samo jedan remi, na SP u Njemačkoj 2006. što je ujedno i jedini put da su dvije reprezentacije bile zajedno u istoj grupi.

Najsvježije sjećanje na duel Argentine i Holandije je SP 2014. godine kada su se našli u polufinalu turnira u Brazilu.

Nakon 120 minuta mreže su mirovale, pa je putnika u finalu odlučila penal serija.

Štoper Aston Vile, Ron Vlar i Vesli Snajder, tada već fudbaler Galatasaraja nisu bili precizni, dok su Argentinci bili nepogrješivi, pa su Mesi i društvo prošli dalje.

Na SP u Francuksoj 1998. godine eliminacioni dio ih je spojio u četvrtfinalu.

Poveli su Holanđani golom Patrika Klajverta, izjednačio je Pjoho Lopez, a onda u 90. minutu prisustvovali smo magiji Denisa Berkampa koji je postigao spektakularan gol.

Frenk de Bur je poslao jednu loptu sa svoje polovine, a fudbaler Arsenala je loptu koja je sigurno preletjela 50+ metara je uštopovao desnom nogom, potom dribligom izbacio Roberta Ajalu, i onda zabio gol pod prečku.

I naravno najveći meč dvije ekipe je finale Mundijala 1978. godine, gdje su Argentinci igrali pred svojom publikom, i na kraju slavili sa 3:1, nakon produžetaka (turnir obilježio fenomenalni Mario Kempes, tada fudbaler Valensije).

Mundijal je bio u sijenci ozbiljnih kršenja ljudskih prava, jer je u Argentini tada na vlasti bila vojna hunta pod kontrolom ozloglašenog generala Horhea Rafaela Videla.

Po nekim tvrdnjama upravo zbog toga je najbolji holandski fudbaler svih vremena, Johan Krojf, iako je igrao kvalifikacije za taj Mundijal, odbio da ode u Argentinu.

Samo finale obilovalo je kontroverzama, pa su tako Holanđani optužili Argentince da su namjerno kasnili sa izlaskom na teren, što je dalo prostora da se publika u Buenos Ajresu još više "nakostriješi" nad fudbalerima "Oranjea".

Kada su se Argentinci konačno odlučili da se pojave, tražili su od sudije da Rene van der Kerkof, desno krilo PSV-a skine gips koji je nosio na laktu, zbog "opasnosti" da ne povrijedi ostale igrače.

Interesantno je da je Van der Kerkof na svim prethodnim mečevima Mundijala nosio gips, ali je italijanski sudija Serđo Gonela tražio da se gips ukloni.

Holanđani su tada zaprijetili da će napustiti teren i meč je ponovo ušao u odlaganje, sve dok nije nađeno kompromisno rješenje sa bandažerima za Van de Kerkofa.

Nakon finala, Holanđani se nisu pojavili na konferenciji za štampu.

I ostao je prvi meč, 1974. godine, kada je holandski totalni fudbal "samljeo" Argenitinu u drugoj fazi turnira, pobjedivši sa 4:0 (dva gola Krojfa, jedan Krola i jedan Repa).

Vrijeme je za novo poglavlje dva tima.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније