Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

U fokusu

[ Ivan Mijanović ]

08. 12. 2022. 15:17 >> 20:10
2

MIŠLjENjE DO KRAJA SEDMICE

Evropska komisija će podržati stav VK o Zakonu o predsjedniku

Evropska komisija (EK) očekuje da Venecijanska komisija do kraja sedmice saopšti mišljenje o izmjenama Zakona o predsjedniku i podržaće njihovu procjenu, poručeno je tokom pripremnog sastanka Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje u Briselu. Iz Evropske komsije su poručili da je ključni prioritet u ovom trenutku da se nađe izlaz iz političke krize, kao i da se obezbijedi funkcionalnost Ustavnog suda.

"Pokušaj Parlamenta da se izmijene predsjednikova ovlašćenja je osjetljiv u odsustvu Ustavnog suda. Mišljenje je zatraženo od Venecijanske komisije, očekujemo da ono bude objavljeno ove sedmice i podržaćemo njihovu procjenu“, kazala je Kirsi Pekuri, iz političke jedinice za Crnu Goru u Generalnom direktoratu za susjedstvo i pregovore o proširenju (DG NEAR).

Podsjetila je da je za dalji napredak Crne Gore na putu ka EU potrebno ispuniti privremena mjerila u oblasti vladavine prava, ali i naglasila da u ovom trenutku nijedno drugo poglavlje nije spremno za zatvaranje.

"Na osnovu naše procjene sada nema poglavlja koja ispunjavaju preduslove za privremeno zatvaranje“, saopštili su iz Komisije.

EP spreman da posmatra predsjedničke i parlamentarne izbore

Šef delegacije Evropskog parlamenta za Crnu Goru, Vladimir Bilčik kazao je da će narednog proljeća u Crnoj Gori biti održani predsjednički izbori, kao i da postoji mogućnost organizovanja vanrednih parlamentarnih izbora, koje je delegacija EP spremna da nadgleda. Istakao je da je proces pregovora usporen i da je Crna Gora u političkoj i institucionalnoj krizi.

"Vlada je izgubila povjerenje u avgustu. Ministri su razriješeni, a nedavna ostavka ministarke za evropske poslove Jovane Marović pokazuje u kom obimu se pregovarački proces usporio“, ocijenio je Bilčik.

Naglasio je da svi politički lideri treba da rade zajedno kako bi se vratila funkcionalnost institucija i da Crna Gora treba da ima vladu sa političkim mandatom kako bi se posvetila temama od važnosti za građane, među kojima su vladavina prava i suočavanje s energetskom krizom.

Marković: Napredak u sjenci krize

Šef Misije Crne Gore pri EU, Petar Marković, naglasio je da Crna Gora ostaje nanaprednija zemlja u EU pregovorima sa 33 otvorenih i tri zatvorena poglavlja.

"Kada pogledate dinamiku iz jednog u drugi izvještaj Crna Gora je brzo napredovala u devet poglavlja u odnosu na prošlogodišnju procjenu“, naglasio je Marković

Poručio je da rezultati ipak ostaju u sjenci političke, institucionalne i ustavne krize.

On je poručio da su hibridne prijetnje od početka ruske agrsije na Ukrajinu sve učestalije na Zapadnom Balkanu, te da više pogađaju one zemlje koje su u potpunosti usklađene sa vanjskom i bezbjednosnom politikom EU.

Istakao je i da su ekonomske prilike u Crnoj Gori stabilne, uprkos smanjenju broja turista iz Istočne Evrope.

Poslanik Evropske narodne partije (EPP) Tomislav Sokol, potučio je da je situacija u Crnoj Gori izuzetno ozbiljna i da je u pitanju "dugoročno preživljavanje zemlje“.

"Srbija i prosrpske snage u Crnoj Gori gledaju na Crnu Goru na sličan način kako Rusija gleda na Ukrajinu“, kazao je Sokol.

On je naglasio da EU treba jasno da saopšti antievropskim strankama da se takva vrsta ponašanja ne može tolerisati, kao i da svi koji su protiv evropskog puta Crne Gore definitvno se ne mogu smatrati partnerima:

"Kako partije poput DF-a vide vladavinu prava uvjerili smo se na primjeru Šavnika, gdje su izbori blokirani sedmi put zaredom. To pokazuje kako reaguju kada stvari nijesu po njihovom“, istakao je Sokol.

Vajs: EK treba da ima u vidu dobre rezultate Crne Gore

Tomas Vajs, iz partije Evropskih zelenih ukazao je da EK treba da ima u vidu dobre rezultate Crne Gore u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, konstatujući da su pred lice pravde dovedene osobe koje su bile nedodirljive do prije nekoliko godina.

Poslanik Evropskih liberala Klemen Grošelj naglasio da je važno poveti računa o tome ko će biti izabran za sudije Ustavnog suda jer će to odrediti kako će se Crna Gora razvijati u narednom periodu. Upozorio je na Otvoreni Balkan, naglasivši da treba biti oprezan u tome kakvi su dodatni efekti tih inicijativa „jer put do pakla popločan je dobrim namjerama“.

Poslanik EP iz Mađarske, Andor Deli, interesovao se, između ostalog za ugovor koji je potpisan sa SPC.

Ambasador Marković je odgovorio da je ugovor sa SPC posljednji u nizu sporazuma koje je CG potpisala sa drugm crkvama i vjerskim grupama u Crnoj Gori.

"Od usvajanja ugovora ljetos koji je doprinio padu 43. Vlade nista veliko se nije desilo u tom smislu, ugovor je na snazi, i izgleda kao što je premijer i rekao - da kada sporazum bude usvojen kontroverzni svakodnevni pritisak o donosima države sa tom vjerskom zajednicom će biti stavljen ad akta, jer smo sa toga prešli na druga kontroverzna pitanja koja pune novine u Crnoj Gori“, kazao je Marković.

Parlamentarni odbor za stabilizaciju i pridruživanje između EU i Crne Gore biće održan 14. i 15. decembra u Strazburu.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније