Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ukrajina

M.M. [ Beta ]

22. 08. 2022. 22:20 >> 22:26

"RUSI OSJEĆAJU REALNOST RATA"

Eksplozije na Krimu povećavaju pritisak na Kremlj

Poslije eksplozija i drugih ukrajinskih napada na Krimu, Rusi sve više osjećaju realnost rata, dok nanijeta šteta na strateški i simbolički važnoj teritoriji stavlja Kremlj pod politički pritisak, prenosi Radio Slobodna Evropa pisanje svjetskih medija.

Istovremeno, nacionalisti i pobornici rata pojačali su kritike ruskog vojnog rukovodstva i Kremlja zbog loše pripremljenosti, velikog broja žrtava među vojnicima i spore ofanzive.

Ukrajinski napadi na Krimu nanijeli su niz poniženja čuvenoj ruskoj Crnomorskoj floti, ocjenjuje BBC.

Zapadni zvaničnici kažu je činjenica da su eksplozije na Krimu, za koji se smatralo da je daleko van domašaja ukrajinskih napada, posmatrale hiljade ruskih turista, od kojih su mnogi poslije pobjegli nazad u Rusiju, imala psihološki efekat na Moskvu.

Zvaničnici, koji su tražili da im se ne navodi ime, kažu da su eksplozije u vazduhoplovnoj bazi Saki 9. avgusta, kao i drugi napadi na poluostrvu koje je Rusija anektirala 2014. godine izbacili iz stroja više od polovine aviona ruske Crnomorske flote.

Među napadima je i potapanje glavnog broda flote, raketne krstarice "Moskva", u aprilu, što je, kako ukazuje BBC, bio veliki simbolični i vojni udarac.

Skoro šest mjeseci od početka rata u Ukrajini, Kremlj invaziju i dalje naziva "specijalna vojna operacija", dok pokušava da održi osjećaj normalnosti, ali serija ukrajinskih napada na Krimu dovodi u pitanje taj narativ, piše Njujork tajms.

S povećanjem ukrajinskih napada na strateški i simbolički važnoj teritoriji, pričinjena šteta počinje da stavlja Kremlj pod politički pritisak, ukazuje list, dodajući da napadi podvlače da čak i ono što Moskva smatra ruskom teritorijom nije bezbjedno.

Iako je vojni uticaj napada možda minimalan, sve je više znakova da je lokalno stanovništvo uznemireno, dodaje list. Lokalni ruski zvaničnici na Krimu pozvali su stanovnike i turiste da ne paniče, insistirajući da nije bilo povrijeđenih i da ruska protivvazdušna odbrana funkcioniše.

Ipak, ističe Njujork tajms, kako su prizori protivvazdušne paljbe na plavom krimskom nebu zasuli društvene medije, osjećaj realnosti rata je sve očigledniji Rusima – od kojih su mnogi prihvatili tvrdnje Kremlja da "specijalna vojna operacija" za spas Ukrajine od nacista ide glatko i po planu.

Rusija i dalje ima vojnu nadmoć i nedavni napadi na Krimu nisu rezultirali teritorijalnim dobitkom Ukrajine, ali su, podvlači Njujork tajms, izgleda zadali psihološki udarac Rusiji, potkopavajući prethodnu percepciju ruske nepobjedivosti na Krimu koji je više od ključne vojne baze. Na poluostrvu su ljetovali ruski carevi i sovjetska vrhuška, dok je ruski predsjednik Vladimir Putin Krim nazvao "svijetom zemljom" Rusije.

Pometnja na Krimu uslijedila je pošto su, kako se čini, ratni napori Rusije zaustavljeni na više frontova, ukazuje list. Borbe u Hersonu na jugu, i u regionu Donbasa na istoku uglavnom su usporene. Ruska ofanziva za zauzimanje Donjecke oblasti, dijela Donbasa, privremeno je zaustavljena, po objašnjenju američkih zvaničnika, pošto je Moskva preraspodijelila nekoliko hiljada vojnika na jug kako bi se suprostavila očekivanoj ukrajinskoj ofanzivi.

Nacionalisti i zagovornici rata sve više kritikuju Kremlj zbog neuspeha i pogrešnih koraka ruskih snaga u ratu u Ukrajini, ističe Volstrit džurnal, ukazujući da je njihov narativ u suprotnosti s verzijom Kremlja.

Kritičari koji generalno podržavaju rusku kampanju u Ukrajini, ne samo što sukob nazivaju ratom a ne "specijalnom vojnom operacijom" kako zahteva Kremlj, nego se izruguju nejasnim saopštenjima ruskog Ministarstva odbrane i tvrde da rat ne ide po planu kako tvrde vlasti – krive Putinovu vladu za neadekvatnu pripremu za rat, nepotrebno visoku stopu žrtava i spor tempo ofanzive.

Girkin, koji je komandovao proruskim separatističkim snagama 2014. u Donbasu, jedan je od najglasnijih kritičara dosadašnjeg toka ruske invazije. "Neuspeh ruske vojne strategije u Ukrajini je očigledan", rekao je ranije ovog meseca.

Dok je rusko Ministarstvo odbrane posle eksplozija u vazdušnoj bazi na Krimu navelo da nije oštećen nijedan avion i da nije bilo žrtava, popularni kanal na Telegramu "Vojeni osvedomitel" objavio je fotografije uništenih aviona i izvestio o povređenim i poginulim, citirajući lokalne zvaničnike.

Telegram je jedan od retkih informacionih prostora lako dostupnih Rusima koji nude drugačije poglede na rat od zvanične verzije, navodi Volstrit džurnal, ukazujući da ruski državni mediji retko dozvoljavaju bilo kakvo priznanje slabosti ruske vojske.

Veteran iz Donbasa Aleksandar Hodakovski na svom Telegram kanalu ranije ovog meseca je napisao da je za dva dana borbe na "otvorenom terenu" izgubio pet boraca, što je više nego za tri meseca u borbama za Mariupolj. U objavi koja je imala više od dva miliona pregleda, on je rekao da su uprkos velikom broju nastradalih boraca ruske snage ostvarile skromne rezultate, okrivljujući vojni lanac komandovanja.

Girkin, bivši rezervni oficir ruske Federalne službe bezbednosti a sada lider nacionalističke organizacije Novorusijski pokret, tražio je da se oštro kazne najviši ruski vojni komandanti, uključujući ministra odbrane Sergeja Šojgua, kao odgovor na napade ukrajinskih snaga američkim Himarsima. On je takođe direktno kritikovo i samog Putina.

Kritike koje upućuju pristalice rata pojačane su prošlog meseca, pošto je značajno usporena ruska ofanziva u Donbasu, ukazuje list, dodajući da ruska vlada izgleda jedino toleriše kritike proratnih blogera koji nisu cenzurisani uprkos novom zakonu koji zabranjuje svako diskreditovanje ruskih oružanih snaga.

S druge strane, analitičari kažu da bi glasovi koji traže od Kremlja da bude agresivniji u Ukrajini, mogli položiti osnovu za mobilizaciju, što je Putin do sada izbegavao.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније