Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ukrajina

Б.Б. [ Beta ]

24. 09. 2022. 12:36   >>  12:33

UKRAJINA

Rusi izveli nove udare, nastavlja se glasanje na referendumima

Ruske snage izvele su danas nove napade na ukrajinske gradove dok se nastavlja glasanje na referendumima koje je organizovala Rusija u ukrajinskim oblastima pod njenom kontrolom, da se otvori put za njihovo pripajanje Moskvi.

Guverner Zaporožja Oleksandar Staruk rekao je da su Rusi izveli udare na infrastrukturne objekte u gradu Dnjepropetrovsku, da je pogođena stambena zgrada i jedna osoba je stradala, a nekoliko je povrijeđeno.

Ruske snage takođe su pogodile druge oblasti u Ukrajini kada su oštećene stambene zgrade i civilna infrastrktura.

Britansko ministarstvo odbrane javilo je da Rusija gađa branu Pečenihi na rijeci Sjeverski Donjec u sjeveroistočnoj Ukrajini poslije ranijih napada na branu blizu mjesta Krivi Rog što je izazvalo poplave na rijeci Inhulec.

Britanci su saopštili da Ukrajinci napreduju nizvodno i da Rusi vjervatno pokušavaju da pogode brane da bi poplavili mjesta gde ukrajinska vojska prelazi.

Dok traju borbe nastavljeno je glasanje na referendumima u oblastima pod ruskom kontrolom, glasanje koje su Ukrajina i njeni zapadni saveznici odbacili kao lažno i bez pravne snage.

Tokom petodnevnog glasanja koje je počelo juče u istočnim oblastima Lugansk i Donjeck, kao i u južnim oblastima Herson i Zaporožje, izborni zvaničnici u pratnji policije nosili su glasačke listiće po domovima i postavljali mobilna glasačka mjesta, pozivajući se na bezbjednosne razloge.

Glasanje treba da bude završeno u utorak kada će se glasati na glasačkim mjestima.

Referendum je organizovan i u Rusiji gđe su izbjeglice i drugi stanovnici tih oblasti mogli da glasaju.

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da će Moskva poštovati volju građana, što je, kako navodi AP, jasan znak da je Kremlj spreman brzo da pripoji te oblasti kad se završi glasanje.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozvao je Ukrajince u okupiranim oblastima da potkopaju referendume i da dijele informacije o ljudima koji sprovode "tu farsu".

On je takođe pozvao Ukrajince da izbjegnu da budu pozvani u ruskoj mobilizaciji objavljenoj u srijedu.

"Ali, ako završite u ruskooj vojsci, sabotirajte neprijateljsku aktivnost, remetite ruske operacije, dajte nam važne informacije o okupatorima... i pri prvoj prilici pređite na naše položaje", rekao je Zelenski u svom noćašnjem obraćanju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније