Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ukrajina

А.М. [ Rojters ]

03. 11. 2022. 18:53 >> 18:52

PRETRAŽENE TRI LOKACIJE

IAEA: Nema ni traga od "prljave bombe"

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) saopštila je da nije pronašla znake neprijavljene nuklearne aktivnosti na tri lokacije u Ukrajini koje su pregledali stručnjaci na zahtjev Kijeva, a kao odgovor na ruske navode da se na toj teritoriji pravila "prljava bomba".

"Naša tehnička i naučna procjena rezultata koje smo do sada imali nije pokazala nikakve znakove neprijavljenih nuklearnih aktivnosti i materijala na ove tri lokacije", navodi se u saopštenju IAEA, preneo je Rojters.

Ističe se da su proteklih dana inspektori sproveli sve planirane aktivnosti i dobili nesmetan pristup lokacijama. 

Kako se dodaje, uzeti uzorci životne sredine biće analizirani.

Rasprava Rusije i Zapada o "prljavoj bombi", konvencionalnoj bombi s nuklearnim materijalom, počela je kada je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu rekao da je Moskva zabrinuta da bi Kijev mogao da je upotrijebi tokom rata.

Zapad i Ukrajina su odbacili mogućnost da Kijev baci takvu bombu na ukrajinskom tlu.

Generalni direktor IAEA Rafael Grosi izjavio je 28. oktobra da šalje stručnjake na lokacije u Ukrajini, za koje je Rusija navela da se na njima odvijaju aktivnosti u vezi sa mogućom proizvodnjom "prljavih bombi".

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније