Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ukrajina

[ Beta/M.L.B. ]

24. 02. 2023. 15:00   >>  15:00 1

BLINKEN PORUČIO

SAD su čvrsto uz Ukrajinu i biće i dalje

Američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio je danas da SAD čvrsto stoje uz Ukrajinu dok se brani od ruske agresije, i da će nastaviti to da čine sve dok ukrajinski narod ne bude u mogućnosti da oblikuje svoju izabranu, demokratsku budućnost u slobodi i miru.

Povodom godišnjice ruskog napada na Ukrajinu, Blinken je naveo da je predsjednik Rusije Vladimir Putin započeo "ilegalni rat" protiv Ukrajine i da ima moć da ga okonča, prenio je Stejt department.

"Prije godinu dana, predsjednik Putin je naredio invaziju na Ukrajinu u punom obimu, poslije višemjesečnog varanja o razlozima nagomilavanja velikog broja ruskih vojnika na ukrajinskoj granici. Tada su ruske snage ilegalno ušle na suverenu teritoriju Ukrajine da bi vodile rat koji je nepotrebno ubio desetine hiljada ljudi i nanio štetu milionima", naveo je Blinken.

Šef američke diplomatije je ukazao da je ta Putinova odluka "razdvojila porodice, protjerala milione iz njihovih zajednica, uništila domove, škole, bolnice i drugu civilnu infrastrukturu, pogoršala globalnu krizu sa hranom, destabilizovala energetska tržišta i podrila međunarodni mir i bezbjednost".

"Ovaj rat je uništio međunarodnu reputaciju Rusije, ostavio Rusiju oslabljenom i izolovanom, i desetkovao njenu ekonomiju. Ovaj rat je pokušaj da se oduzme teritorija od Ukrajine i osujeti njena nezavisna, demokratska putanja", dodao je Blinken.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније