Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ukrajina

[ R.B. ]

13. 03. 2023. 17:41   >>  17:41

RESTRIKTIVNE MJERE

EU šest mjeseci produžila sankcije povezanima sa ratom u Ukrajini

Evropska unija (EU) je za još šest mjeseci produžila važenje sankcija uvedenih odgovornima za podrivanje odnosno ugrožavanje teritorijalnog integriteta, suvereniteta i nezavisnost Ukrajine, saopštio je danas Savjet EU.

Odlukom tog tijela, sankcijama se produžava trajanje do 15. septembra 2023. godine. Restriktivnim mjerama obuhvaćena su 1.473 lica i 205 entiteta, a sankcije se, za fizička lica, sastoje u zabrani putovanja u zemlje EU.

Ostale mjere su zamrzavanje imovine na teritoriji EU i zabrana da se licima i entitetima sa kaznene liste omogućava pristup fondovima i drugim ekonomskim resursima, navodi se u saopštenju Savjeta EU.

Nakon 24. februara 2022. godine, kada je otpočela ruska invazija na Ukrajinu, EU je drastično proširila postojeće sankcije protiv Rusije sa ciljem da značajno oslabi ekonomsku bazu te zemlje, liši je pristupa kritičnim tehnologijama i tržištima i značajno joj umanji mogućnost da vodi rat.

Savjet EU je ocijenio da agresija Rusije protiv Ukrajine predstavlja "flagrantno kršenje Povelje Ujedinjenih nacija" i da je Ukrajini i njenom narodu nanela "ogromne patnje i razaranja".

"Rusija mora smjesta da zaustavi svoj užasavajući rat", dodaje se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније