Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ukrajina

Б.Б. [ Beta ]

16. 03. 2023. 16:33 >> 16:37

ČEŠKI PREDSJEDNIK

Na Zapadu već raste umor od rata u Ukrajini

Predsjednik Češke Petr Pavel upozorio je danas tokom posjete Poljskoj da, svidjelo se to nekome ili ne, raste umor od rata u Ukrajini i da Zapad treba da joj pomogne sada, onim oružjem koje joj je najpotrebnije, jer Kijev ima jednu jedinu šansu za veliku kopnenu ofanzivu i to samo ove godine.

"Svidjelo nam se ili ne, umor od rata raste. To važi za Rusiju, važi za Ukrajinu, kao i za sve zemlje koje je podržavaju. Smatram da je ova godina presudna. Tokom ove godine zatvoriće se prozor mogućnosti za Ukrajinu. Zato podstičem partnere u inostranstvu, a i u Češkoj da u najvećoj mogućoj mjeri pomognu Ukrajini. Posebno sada kada se priprema za kopnenu ofanzivu", kazao je češki predsjednik u intervjuu koji objavljuje poljski list Gazeta viborča.

Češki predsjednik, inače general u penziji i bivši šef Vojnog komiteta NATO, ocijenio je da će Kijev imati jednu jedinu šansu da izvede kopnenu ofanzivu, a ako ona ne uspije da praktično neće imati šanse naredne godine.

"Dugo sam služio na visokim vojnim funkcijama i zato nisam naivan. Realan sam i kada je u pitanju šansa za punu pobjedu Ukrajine", rekao je Pavel.

On je upozorio da će se naredne izborne 2024. godine SAD okrenuti svojim problemima, a za njih je važnija Kina nego Ukrajina, te da ako SAD prestanu da šalju oružje Ukrajini prestaće i Evropa.

"Ističem da moramo da pošaljemo Ukrajincima ono što im je potrebno. Sada, ne krajem ove godine ili sljedeće. Ukrajincima su potrebni tenkovi i borbena vozila pešadije, artiljerija, a prije svega velika količina municije. Prioritet nisu novi borbeni avioni, jer i kada bi bila sada donijeta odluka realno bi isporuke stigle tek sljedeće godine", rekao je češki predsjednik.

Jedini izuzetak koji bi mogao biti Kijevu od koristi su avioni ruske proizvodnje MIG 29, ali češki predsjednik je upozorio da zemalja koje bi mogle da pomognu i pošalju te avione ima malo.

Prema ocjeni češkog predsjednika nema mjesta otporu da se šalje oružje Ukrajini ili strahu da će Rusija zbog toga eskalirati rat, jer, kako je naglasio, Zapad nije u ratu sa Rusijom već u skladu sa Poveljom Ujedinjenih nacija samo pomaže državi koja je žrtva napada.

"Ne moram nikog da ubjeđujem da je prijetnja sama Rusija. Često smo vidjeli da Rusija prijeti upotrebom sile računajući da će na taj način postići više nego preko mirovnih pregovora. Prijetnja nuklearnim oružjem ne smije da se nipodaštava. Ali ruske prijetnje čuli smo već na početku rata u prvim satima kada je prijetila da svaka zemlja koja pomogne Ukrajini čak i samo politički postaje neprijatelj. I šta od toga? Ništa se nije desilo", dodao je on.

Predsjednik Pavel rekao je da u ovom trenutku ne vidi mogućnosti za mirovne pregovore sa Rusijom.

"Ruski vođa nije uradio ništa da zaustavi rat. Takozvani mirovni plan koji je predstavila Rusija je samo zbir ruskih uslova koji ne podliježu diskusiji, a nijesu prihvatljivi. Tako da u ovom trenutku ne vidim mogućnost za mirovne pregovore sa Rusijom", rekao je češki predsjednik u intervjuu za Gazetu viborču.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније