Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ukrajina

Т.Г. [ Beta ]

17. 03. 2023. 18:54 >> 19:22
1

PESKOV

"Nečuvena i neprihvatljiva odluka Međunarodnog krivičnog suda"

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je danas da Rusija ne priznaje Međunarodni krivični sud i da njegove odluke smatra pravno ništavim, nakon što je ta institucija izdala nalog za hapšenje ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Peskov je rekao da Rusija tu današnju odluku suda sa sjedištem u Hagu smatra "nečuvenom i neprihvatljivom".

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova povodom odluke Međunarodnog krivičnog suda, ponovila je stav Moskve da ne priznaje tu instituciju.

"Odluke Međunarodnog krivičnog suda nemaju nikakvog značaja za našu zemlju, ni sa pravne tačke gledišta", kazala je Zaharova.

Međunarodni krivični sud u Hagu saopštio je danas da je izdao nalog za hapšenje Putina, po optužbi za ratne zločine zbog njegove moguće umiješanosti u otmice djece iz Ukrajine.

Sud je naveo da se Putin sumnjiči za "ratni zločin protivpravne deportacije stanovništva (djece) i protivpravnog preseljenja stanovništva (djece) iz okupiranih područja Ukrajine u Rusiju".

U saopštenju sud je naveo da "postoje osnovani razlozi za uvjerenje da gospodin Putin snosi individualnu krivičnu odgovornost" za otmice djece "zato što je počinio ta djela direktno, zajedno sa drugima i/ili preko drugih, i zbog toga što nije adekvatno obavio kontrolu nad podređenim civilima i vojnicima koji su počinili ta djela".

Zbog sličnih optužbi, sud sa sjedištem u Hagu je danas izdao i nalog za hapšenje komesarke u Kancelariji predsjednika Rusije za prava djece Marije Aleksejevne Lvove-Belove.

Predsjednik Međunarodnog krivičnog suda Pjotr Hofmanski izjavio je da su naloge za hapšenje Putina i Lvove-Belove izdale sudije te institucije, ali da je na međunarodnoj zajednici da ih sprovede. Sud nema sopstvenu policiju koja bi mogla da djeluje na osnovu izdatih naloga.

Suđenje nekom državljaninu Rusije pred Međunarodnim krivičnim sudom još je daleko od realnosti, pošto Moskva ne priznaje nadležnost tog suda i ne izručuje svoje državljane.

Ni Ukrajina nije član Međunarodnog krivičnog suda, ali ga je ovlastila da se bavi zločinima na njenoj teritoriji. Tužilac Karim Kan posjetio je Ukrajinu četiri puta od otvaranja istrage prije godinu dana.

Prema juče objavljenom izvještaju o istrazi, koja se vodi uz podršku Ujedinjenih nacija, ruski napadi na civile u Ukrajini, uključujući sistematsko mučenje i ubijanje u okupiranim područjima, ratni su zločini, a moguće i zločini protiv čovječnosti.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније