Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ukrajina

Б.Б. [ Beta ]

23. 03. 2023. 21:00 >> 21:17
1

NOVA PROCJENA

Za obnovu i oporavak u Ukrajini potrebne 383 milijarde eura

Troškovi potrebni za obnovu i oporavak u Ukrajini, koja je meta ruske invazije, porasli su na 411 milijardi dolara (383 milijarde eura), procijenili su ukrajinska vlada, Svjetska banka, Evropska komisija i Ujedinjene nacije.

Prema novoj, danas objavljenoj procjeni, koja obuhvata period od početka ruske invazije na Ukrajinu 24. februara 2022. do njene prve godišnjice, sredstva za rekonstrukciju i oporavak biće potrebna tokom 10 godina, i moraće da budu obezbjeđivana i iz javnih i iz privatnih fondova.

Navedeni iznos je 2,6 puta veći od procijenjenog bruto domaćeg proizvoda Ukrajine u 2022. godini, objavila je Evropska komisija.

Druga Brza procjena štete i potreba pruža sveobuhvatnu ocjenu ratnih posljedica u 20 različitih sektora, precizira direktnu fizičku štetu na infrastrukturi i zgradama i opisuje uticaj na živote ljudi.

Procijenjeno je da će Ukrajini ove godine biti potrebno 14 milijardi dolara za prioritetna ulaganja u rekonstrukciju i oporavak.

Premijer Ukrajine Denis Šmigalj rekao je da je izrada druge Brze procjene štete i potreba "važan element u ukrajinskoj strategiji obnove".

"Zahvalni smo Svjetskoj banci na temeljnoj analizi, koja će postati važan alat za nas i naše partnere u sprovođenju projekata za oporavak, koji je već počeo", kazao je Šmigalj.

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji rekao je da će Brza procjena štete i potreba "pomoći donatorima da usmjere sredstva u prioritetne sektore na terenu".

"Važno je da se obezbijedi brz oporavak i osnovne usluge za stanovništvo, prije svega u oblasti energetike, obrazovanja, zdravstvene infrastrukture i stanovanja. EU će nastaviti da podržava Ukrajinu, sada zemlju kandidata za članstvo, sa svim alatima i instrumentima koji su joj na raspolaganju", naveo je Varhelji.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније