Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ukrajina

[ M.M.Lj. ]

29. 03. 2023. 08:12 >> 08:12
3

DOSTAVLjENE IZ AUSTRALIJE

Ukrajinske snage u borbi koriste i kartonske dronove

Australijska kompanija SYPAQ Systems je dostavila Ukrajini nekoliko PPDS (Corvo Precision Payload Delivery System) dronova, koji su napravljeni od kartona i voska.

PPDS dronovi se lako i brzo sastavljaju, a potom lansiraju pomoću katapulta. Njihov domet iznosi do 120 kilometara i dizajnirani su za dostavljanje municije, hrane i lijekova direktno na prvu liniju borbe. Osim toga, mogu obavljati izviđačke letove ili bacati male eksplozivne naprave.

Australijska vlada je pokrenula inicijativu vrijednu 1,1 milion dolara za razvoj i nabavku dronova. PPDS je jeftin, potrošni dron koji dostavlja zalihe i obremu u područja do kojih tradicionalna logistička sredstva ne mogu doći. Dizajn ravnog pakovanja olakšava otpremu dronova, a jedna paleta sadrži 24 drona pakovana u kutije veličine onih za pizzu. Ove kutije sadrže materijale za sklapanje dronova, alat, motore i baterije.

Cijena nije javno objavljena, ali se pretpostavlja da je riječ o iznosu od nekoliko hiljada dolara po jedinici. Oko 100 australijskih dronova se isporučuje svakog mjeseca.

Oružane snage Ukrajine već su poslale više od 60 dronova na prvu liniju, a pogodni su zbog činjenice da su dizajnirani za korištćenje u izazovnim uslovima.

PPDS leti autonomno bez kontrole operatera i koristi GPS navođenje gdje je ono dostupno. Međutim, upravljački softver može odrediti svoju poziciju prema brzini i smjeru ako je GPS nedostupan. Zbog toga ima mogućnost izvršavanja misije čak i u uslovima potpunog ometanja signala, što je u Ukrajini neophodno jer su ruska sredstva za elektronsko ratovanje navodno oborila veliki broj dronova.

Nakon povratnih informacija iz Ukrajine, dron je prilagođen za obavještajne, nadzorne i izviđačke misije. Bespilotne letjelice će se slati na letove iznad okupiranog teritorija kako bi pomoću kamera i drugih senzora prikupljale informacije.

SYPAQ Systems je obećao da će isporučiti PPDS dronove Ukrajini u velikim količinama kako bi se ova zemlja mogla braniti od Rusije.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније