Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ukrajina

[ slobodnaevropa.org/M.L.B. ]

01. 04. 2023. 11:03   >>  11:03

ČETVOROGODIŠNjA POZAJMICA

MMF odobrio kredit od 15,6 milijardi dolara za Ukrajinu

Međunarodni monetarni fond (MMF) je saopštio da je njegov upravni odbor odobrio četvorogodišnji kredit od 15,6 milijardi dolara za Ukrajinu, kao dio globalnog paketa od 115 milijardi dolara, koji će biti podrška ekonomiji te zemlje dok se bori sa ruskom invazijom još od februara prošle godine.

Odluka je očistila put za momentalnu isplatu oko 2,7 milijardi dolara Kijevu, ali ona traži od Ukrajine ambiciozne reforme naročito u energetskom sektoru, navodi se u saopštenju.

Tzv. prošireni aranžman (EFF) je prvi veliki konvencionalni program finansiranja koji je MMF odobrio za zemlju u kojoj se odvija rat značajnih razmjera.

Prethodni MMF-ov program vrijedan pet milijardi dolara, otkazan je u martu 2022. kada je fond obezbijedio 1,4 milijarde dolara hitnog finansiranja sa vrlo malo uslova.

Obezbijedili su novih 1,3 milijarde prošlog oktobra.

Zvaničnik MMF-a je rekao da novi paket uključuje kredit, 80 milijardi zaloga za grantove i povlašćene zajmove multilateralnih institucija i drugih zemalja, kao i 20 milijardi za isplaćivanje dugova.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније