Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Hronika

[ Izvor: rtcg.me, Objavio: I. P. ]

05. 04. 2018. 08:00 >> 07:54

ŠARIĆ I LONČAR

Ne zna se koliko će tražiti od države

Oslobađajuća presuda Dušku Šariću i Jovici Lončaru, koji se terete da su u regularne finansijske tokove ubacili oko 20 miliona eura "prljavog" novca, druga je presuda za pranje novca koja je pala. Država, kao i u slučaju porodice Kalić, moraće da plati višemilionsku štetu, ali advokat Šarića i Lončara kaže da o nadoknadi još nije razgovarao sa klijentima.

 

Vrhovni sud je potvrdio presudu Apelacionog suda. Nakon sedam godina sudskog postupka i tri osuđujuće, Pljevljaci Duško Šarić i Jovica Lončar pravosnažno su oslobađeni optužbe za pranje skoro 20 miliona eura. Ceh će platiti država. No još je rano govoriti o iznosu, kaže advokat oslobođenih Borivoje Đukanović.

"Fokus interesovanje svih subjekata odbrane involviranih u ovom postupku bio je isključivo ishod postupka, a ne i ono što je u domenu prava okrivljenih, nakon pravosnažno oslobađajuće presude", kaže Đukanović za RTCG.

Advokat MANS-a, Veselin Radulović, kaže da se u predmetu Šarić, Lončar optužba postepeno "topila", sve dok na kraju od nje nije ostalo ništa.

"Prvo je tužilaštvo stavilo okrivljenima na teret krivično djelo koje krivični zakonik nije propisivao u vrjeme izvršenja, što je grubi propust neprimjeren i pripravnicima, a ne nekom ko radi u Specijalnom državnom tužilaštvu", rekao je Radulović.

Onda je pala i optužnica za držanje i stavljanje u promet opojnih droga, i na kraju pada i ova za pranje 20 miliona eura.

Radulović smatra da je poslata "veoma ružna poruka ukupnoj javnosti".

"Da naše tužilaštvo nije sposobno, nije kadro, a možda i neće da se bori protiv najtežih oblika kriminala i ono što je i još gore da mi u tom tužilaštvu nemamo nikakvi sistem odgovornosti", kazao je Radulović.

A da li će odgovornost za padanje optužnica pokrenuti Tužilački savjet, iz Vrhovnog državnog tužilaštva su nam rekli da ne komentarišu sudske presude. Loptu prebacuju u dvorište sudova.

"Istovremeno podsjećamo na zakonske propise kojima je predviđeno da je svaka optužnica predmet sudske kontrole. To znači da je pokretanju sudskog postupka prethodila kontrola optužnice, odnosno da suđenje ne može ni početi ukoliko sud ne procijeni da u dostavljenoj optužnici nema dovoljno elemenata za osnovanost sumnje da je određeno lice učinilo krivično djelo za koje se goni po službenoj dužnosti", saopštilo je VDT.

Iako još nije jasno koliko će Šarić i Lončar tražiti od države, zakon je jasan - za 15 dana privremeno oduzeta imovina mora im biti vraćena.

Aleksandra Jovančević, RTCG

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније