Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Hronika

[ Objavio: I. P. ]

24. 11. 2018. 07:20 >> 07:07
2

AGENT GRU-A

Kakva je bila misija Mojsejeva u Crnoj Gori?

Ruski državljanin Vladimir Mojsejev, agent GRU-a, boravio je u Srbiji oktobra 2016. godine da bi koordinirao akcijom destabilizovanja vlasti u Crnoj Gori, koristeći paralelni identitet Vladimir Popov u pasošu, pokazali su podaci koje je objavila međunarodna istraživačka mreža Belingket.

U Beogradu je u isto vrijeme boravio pukovnik GRU-a Eduard Šišmakov koji je takođe koristio paralelni identitet (Eduard Širokov), a bio je glavnokomandujući čitave operacije planirane u Crnoj Gori, koja je prethodno bila odobrena od za sada neimenovanih ruskih zvaničnika u Moskvi, piše Pobjeda.

Šišmakov/Širokov i Mojsejev/ Popov su optuženi da su organizatori kriminalne grupe koja je imala za cilj da u Crnoj Gori 16. oktobra, nakon glasanja na parlamentarnim izborima, izazove nerede i izvede državni prevrat, uključujući i ubistvo premijera Crne Gore Mila Đukanovića.

Istraživačka mreža Belingket je, uvidom u ruske baze rezervacija putovanja, uspjela da precizno rekonstruiše raspored putovanja Vladimira Mojsejeva u periodu 2013-2016, sve do njegovog posljednjeg puta u Beograd.

Agenda pokazuje više putovanja u Gruziju, Bugarsku i Grčku, kao i u Moldaviju, gdje je sa još jednom, za sada neidentifikovanom, osobom pokušao da izvede političku destabilizaciju. Pobjeda je u više navrata pisala o ulozi Popova/Mojsejeva u dešavanjima u Moldaviji, kada je pokušao da antivladine snage podstakne na pobunu u želji da se ne potpiše sporazum između Evropske unije i Moldavije.

Nije poznato što su mogli biti Mojsejevi zadaci u Gruziji, Bugarskoj i Grčkoj. Zanimljivo je, međutim, da su tokom Mojsejevog boravka u Bugarskoj (2015) dvojica srpskih paramilitaraca, koji su prethodno obučavani u GRU bazi u Rostovu i koji su učesvovali u borbama u istočnoj Ukrajini, uspostavili omanji kamp za obuku u Bugarskoj.

Kako tvrdi Belingket, da je jedan od tih paravojnikačetnički vojvoda“ Bratislav Živković – svojevremeno bio izbačen iz Rumunije zbog optužbe za špijunažu za strane vojne obavještajne službe.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније