Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Hronika

[ M.M.Lj. ]

20. 04. 2023. 12:33 >> 12:49

REAGOVANjE

Revizijom poslova Eko fonda utvrđene nepravilnosti

Revizijom poslova i transakcija koje su obavljene u prethodnom periodu u Fondu za zaštitu životne sredine, Eko-fond, utvrđene su nepravilnosti, nakon čega je novo rukovodstvo informisalo Državno tužilaštvo, saopšteno je iz te institucije. S obzirom na to da je predmet pod oznakom tajnosti, kazali su da ne mogu iznositi više detalja,


Iz Eko fonda su saopštili da se izjašnjavati, sve dok se ne steknu pretpostavke neugrožavanja samog postupka.

“Naime, dolaskom novog rukovodstva, postupajući u skladu sa zakonom i u duhu domaćinskog upravljanja, a u cilju utvrđivanja zatečenog stanja, izvršilo je reviziju svih poslova i transakcija koje su obavljene u prethodnom periodu, kojom prilikom su utvrđene određene okolnosti za koje se smatralo da predstavljaju nepravilnosti u radu”, navodi se u saopštenju.

Iz Eko fonda su rekli da su, ponašajući se odgovorno i čuvajući interes Fonda kao i javni, o utvrđenim nepravilnostima informisani nadležni organi, uključujući i Državno tužilaštvo.

“S obzirom na to da je predmet označen stepenom tajnosti, dužni smo da poštujemo odluku nadležnog tužilaštva, i iznošenjem daljih informacija, ne utičemo na tok postupka”, dodaje se u saopštenju.

SDT je formiralo predmet po krivičnoj prijavi koju je podnijelo novo rukovodstvo Fonda za zaštitu životne sredine protiv bivšeg izvršnog direktora i nekadašnjeg zaposlenog Fonda, Jovana Martinovića i Andreja Nedovića. Oni su uhapšeni u utorak i određeno im je zadržavanje do 72 sata.

Oni su tokom saslušanja u SDT-u negirali krivicu.

Sumnja se da su Martinović i Nedović zloupotrijebili položaj u privrednom poslovanju. Martinović je navodno sproveo spornu transakciju - promet emisionih kredita u registrima emisionih kredita za 2020. i 2021. godinu, i na taj način doveo do pribavljanja protivpravne imovinske koristi Unipromu od 16,94 milona eura, a na štetu Fonda za zaštitu životne sredine i državnog budžeta.

Krivična prijava podnijeta je i u aprilu 2021. godine, a njome su obuhvaćeni i bivši premijer Duško Marković, bivša ministarka energetike Dragica Sekulić i bivši predsjednik Odbora direktora EPCG, Đoko Krivokapić.

Krivična prijava podnešena je i protiv vlasnika i zastupnika kompanije Uniprom Veselina Pejovića, bivšeg izvršnog direktora EPCG Igora Noveljića, bivših članova Odbora direktora EPCG, Ranka Milovića, Samira Hodžića, Vladana Radulovića, Srđana Spaića, Miloša Konatara i Nikole Vujovića.

U krivičnoj prijavi koju je tada podnijela EPCG, navodi se da je podnosi zbog kriminalnog udruživanja, zloupotrebe ovlašćenja u privredi i službenog položaja i protivzakonitog uticaja, usljed čega je nastupila direktna šteta po budžet u iznosu od 16,94 miliona eura.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније