Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Hronika

rtcg.me

02. 07. 2023. 17:57 >> 18:02

BROJNE OPTUŽBE

Medenica pred sudom u utorak, pod lupom i njena uloga u istrazi o ubistvu Jovanovića

Suđenje bivšoj predsjednici Vrhovnog suda Vesni Medenici, njenom sin Milošu i ostalim okrivljenima za stvaranje kriminalne organizacije, šverc i zloupotrebe, zakazano je za 4. jul u Višem sudu u Podgorici. S druge strane, dok se čeka početak suđenja, Više državno tužilaštvo provjerava kakva je bila uloga Medenice u eventualnoj opstrukciji istrage o ubistvu Duška Jovanovića.

Medenica je polovinom juna saslušana u Višem državnom tužilaštvu kao svjedok u predmetu formiranom povodom ubistva Duška Jovanovića. Zbog opstrukcija u istrazi, nerazriješeno ubistvo Jovanovića prije 19 godina, nedavno je ponovo dospjelo u fokus istražnih organa Crne Gore.

Bivši načelnik Centra bezbjednosti (CB) Podgorica Milan Vujanović kazao je 2021. godine da je Medenica, nekadašnja vrhovna državna tužiteljka, opstruirala istragu ubistva Jovanovića.

Vujanović tvrdi da je Medenica znala od samog starta za službenu zabilješku, odnosno priznanje danas jedinog osuđenog zbog ubistva Damira Mandića, ali da nije reagovala i odmah uputila tužioca u CB Podgorica. Kako se kasnije ispostavilo to je ključna stvar, koja je uticala da se ubistvo nikada potpuno ne rasvijetli.

Službena zabilješka sačinjena je u CB Podgorica 5. juna 2004. godine, svega nekoliko dana nakon ubistva Jovanovića. U njoj je evidentirano da je Mandić detaljno opisao ulogu Vuka Vulevića u tom zločinu, ali on nikada nije procesuiran. Vujanović je spreman o opstrukcijama istrage da svjedoči pred državnim organima.

Dok se čeka epilog istrage Višeg državnog tužilaštva o atentatu na Jovanovića, drugi postupak koji je pokrenulo Specijalno državno tužilaštvo stigao je do suda. 

Suđenje Medeničinoj grupi u Višem sudu u Podgorici prethodno je u maju odloženo odlukom sutkinje Nade Rabrenović na osnovu zahtjeva advokata Damira Lekića, koji je ukazao da njegov klijent Marko Popović nije primio poziv za sud, već poziv Uprave policije radi davanja iskaza u svojstvu građanina.

Specijalno državno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv okrivljenih Miloša i Vesne Medenice, Darka Lalovića, Vasilija Petrovića, Bojana i Marka Popovića, Milice Vlahović Milosavljević, Marka Vučinića, Milorada Medenice, Luke Bakoča, Petra Milutinovića, Ivane Kovačević, Radomira Raičevića, Marjana Bevenje, Steva Karanikića i Gorana Jovanovića i „Kopad kompani“ Nikšić.

Optužnica je podignuta za krivična djela stvaranje kriminalne organizacije, produženo krivično djelo krijumčarenje, produženo krivično djelo davanje mita, primanje mita, protivzakoniti uticaj i navođenje na protivzakoniti uticaj, zloupotreba službenog položaja, neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga, i omogućavanje uživanja opojnih droga.

Medenica je uhapšena 17. aprila prošle godine nakon objave dokumentacije iz Europola, to jest presretnutih telefonskih razgovora sa aplikacije SKY između njenog sina Miloša i njenog tjelohranitelja, policajca Darka Lalovića, u kojima su dogovarali krijumčarenje droge i šverc cigareta.

Miloš Medenica se, između stalog, tereti da je 2019. godine, stvorio kriminalnu organizaciju, čiji su pripadnici postali okrivljena Vesna Medenica i još devet osoba, u cilju krijumčarenja cigareta i protivzakonitog uticaja na sudsku vlast.

On je, kako se navodi, iz Slobodne carinske zone luke Bar, krijumčario cigarete, radi prodaje, uz pomoć lažne dokumentacije i davanja mita okrivljenim carinskim službenicima.

U optužnici Specijalnog državnog tužilaštva Vesna Medenica se tereti da se od 2019. godine do 2021. godine obavezala da će korišćenjem položaja posredovati da se određeni predmeti pred Vrhovnim sudom završe u korist privrednih društava "Fab Lajv" i "Cijevna Komerc", bez obzira na činjenično stanje.

U tome joj je, kako piše, pomagao okrivljeni Miloš Medenica i pojedini pripadnici kriminalne organizacije, te da je za njeno posredovanje dat mito.

Osim toga, posredovala je kod sudija Vrhovnog suda Crne Gore i sudije Osnovnog suda u Herceg Novom da postupe suprotno zakonu donesu odluku u predmetu korist privrednog društva "Carine".

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније