Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Hronika

[ Tufik Softić, Portal RTCG ]

21. 10. 2023. 07:31 >> 07:31
1

IZ ANDRIJEVIČKIH SELA OGORČENI

"Šumokradice nam uništiše asfalt, blokiraćemo put"

Mještani andrijevičkih sela Trešnjevo, Zabrđe i Slatina najavljuju da će blokirati put, u znak protesta protiv koncesionara koji im, kako tvrde, teškim kamionima uništavaju asfalt.

U pitanju je put od Andrijevice do planine Gradišnice, a mještani tvrde da im koncesionari još i režu građu.

Ogorčeni su i na šumokradice, koji transportujući balvane teškim kamionima, konstantno uništavaju put ka izletištu i ljetovalištu na planini Gradišnici, čiju izgradnju je finansirala Evropska unija.

"Tajkuni i lopovi su, ostavljajući pustoš u šumama, na brojnim mjestima izlomili asfaltnu podlogu zbog čega se otežano saobraća do planine i obližnjih izletišta. Zato smo prinuđeni da blokiramo dalji odvoz balvana s ovog područja ukoliko koncesionari ne ispoštuju pravila po kojima je dozvoljen transport tereta samo do dvadeset tona, kako to stoji i na saobraćajnom znaku", kazali su ovi mještani, okuplj NVO.

Da je bespravna sječa, odnosno krađa šumske građe u Andrijevici evidentna u dijelu Gradišnice i Jelovice, saopšteno je i zvanično iz Nacionalnog savjeta za borbu protiv korupcije, odnosno Vlade Crne Gore, kada je najvaljena borba protiv šumarske mafije.

Planina Jelovica koja katastraski pripada Andrijevici Beranama, označena je, pored Rožaja, kao prostor sa najvećim nelegalnim aktivnostima, odnosno pljačkom šuma.

“Koncesionari i šumokradice, međutim, i dalje svakodnevno transportujući balvane, teškim kamionima uništavaju asfaltnu podlogu. Put je pretrpio ozbiljna oštećenja na više mjesta, jer nesavjesne pojedinci zanemaruju saobraćajne znakove kojima je zabranjeno kretanje kamionima sa teretima većim od 20 tona. Zato ponovo apelujemo na nadležne da konačno zaustave divljački pohod onih koji, zanemarujući opšte dobro, vode računa samo o svojim ličnim interesima", upozoravaju iz NVO "Gradišnica".

Mještani tvrde da su se ta nadanja dobrim dijelom izjalovila i da država u međuvremenu nije preduzela nijedan konkretan potez u cilju pune valorizacije prirodnih resursa Gradišnjice i okolnih planina.

“Put je napravljen u nadi da će se na taj način pospješiti adekvatna valorizacija potencijala naše opštine. Međutim, umjesto toga svaki dan gledamo kako kamioni, takozvani troosovinci, i sa po 40 tona težine, odvoze šumsko bogatstvo i ostavljaju za sobom uništene saobraćajnice. To znači da Gradišnjica i dalje služi samo kao rezervat za bogaćenje privilegovanih pojedinavca. Sve se to dešava naočigled svih institucija i službi i imamo konstatno kršenje, bez ikakvih sankcija”, navode iz NVO "Gradišnjica".

Oni ističu kako su se radovali kada je izvršena rekonstrukcija i asfaltiranje puta koji od Andrijevice vodi do Gradišnice, planine koja predstavlja pravi prirodni biser na sjeveru Crne Gore i izvor života za više sela.

“Tamo se nalaze naši katuni i brojne druge vrijednosti koje zaslužuju posebnu pažnju. Međutim, umjesto da se forsira otvaranje dodatnih sadržaja, krenulo se u nemilosrdno raubovanje prirodnih potencijala na ovom području, a put je za desetak godina pretrpio takve štete, da je sad potrebna potpuna rekonstrukcija na pojedinim dionicama”, kažu iz ovog udruženja građana sa područja Andrijevice.

Kada su finansirali izgradnju puta prema planini Gradišnici, predstavnici EU nijesu mogli znati kako su, zapravo, najveću uslugu tada napravili šumskim tajkunima i šumokradicama, olakšavajući im put do šumskog bogatstva.

Sada lokalno stanovništvo u Andrijevici, kada je već skoro kasno, prijeti blokadama da bi država zaustavila nekontrolisani sječu, krađu šume i uništavanje puta koji je finansirala Evropska unija.

Pravo pitanje je, zapravo, ko je kriv što je put Andrijevica – Gradišnica, već skoro u potpunosti uništen.

Završetak rekonstrukcije puta Zabrđe - Gradišnica, koja je podrazumijevala postavljanje asfaltnog zastora u dužini od 7,7 kilometara, ozvaničen je početkom 2013. godine. 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније