Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Hronika

[ M.V. ]

23. 10. 2023. 08:19 >> 09:15

LEKIĆ: SKANDAL TUŽILAŠTVA

"Za napad bombom na "Štrudlu" dvije optužnice i različiti optuženi"

Nevjerovatan propust državnog tužilaštva dodgodio se u slučaju napada bombom na lokal "Štrudla" 2020. godine jer se za taj događaj u dvije različite optužnice tereti više osoba. Isti događaj, i to aktivaciju eksplozivne naprave pred ugostiteljskim objektom “Štrudla” 27. januara 2020. godine oko 04.30 časova u Podgorici, tretiraju dvije optužnice pred različitim sudovima a okrivljena su sasvim različita lica.

Na ovu okolnost pažnju je skrenuo advokat Damir Lekić, ističući da je skandalozno i u svemu neobjašnjivo postupanje Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici u predmetu koji se vodi pred Osnovnim sudom pod poslovnom oznakom K.br. 342/22 protiv okrivljenih Ćazima Turuskovića i Aleksandra Dacića Njih dvojicu tužilaštvo tereti za taj napad bombom, a onda u drugoj optužnici protiv Radoja Zvicera, Ljuba Milovića i Miloša Mišurovića, Specijalno tužilaštvo njih tereti za taj napad bombom.

"Skandal", rekao je advokat Lekić za Portal RTCG. 

On je objasnio da je Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici Osnovnom sudu u Podgorici podnijelo optužnicu Kt.br. 728/20; Kt.br. 741/20 od 4.juna 2020. godine protiv Turuskovića i Dacića, između ostalog, i zbog postojanja osnovane sumnje da su njih dvojica dana 27. januara 2020. godine u Podgorici ovlašćeno držali eksplozivnu materiju.

"Okrivljeni Aleksandar Dacić eksplozijom, kao opšte opasnom radnjom izazvao je opasnost po imovinu čija vrijednost prelazi 20.000 eura na način što je Turusković označenog dana predao Mihailu Kićoviću bijelu kesu u kojoj se nalazila improvizovana eksplozivna naprava, a da Kićović pritom nije znao šta se u njoj nalazi, kako bi istu po njegovom zahtjevu dao okrivljenom Daciću, što je  Kićović i učinio. Predao je Daciću u blizini hotela “Zija”, nakon čega je on oko 04.30 časova ispred ugostiteljskog objekta “Štrudla”, vlasništvo oštećenog Save Rakočevića u ulici Bokeškoj broj 16, postavio navedenu inprovizovanu eksplozivnu napravu i aktivirao je, usljed čega je izazvana konkretna opasnost po imovinu oštećenog koja vrijedi 240.240 eura", rekao je Lekić.

On je pojasnio da tužilaštvo nedvosmisleno tereti Dacića i Turuskovića za ovaj napad bombom.

"Specijalno državno tužilaštvo Crne Gore Višem sudu u Podgorici podnijelo je optužnicu Kt-S.br. 93/23 od 15. septembra 2023. godine između ostalog i protiv okrivljenih Ljuba Milovića, Miloša Mišurovića i Aleksandra Kekovića. Između ostalog, i zbog osnovane sumnje da je okrivljeni Ljubo Milović, neovlašćeno izradio i držao eksplozivnu materiju – eksplozivno oružje urađeno od 500 grama trinitrotoulena, detonatorske kapisle i sporogorućeg štapina čija je nabavka, držanje i nošenje građanima zabranjeno", kazao je Lekić.

On navodi da tužilac tereti Miloša Mišurovića, Aleksandra Kekovića te lice po imenu Mladen i nadimku “Mađo”, da su 27. januara 2020. godine u Podgorici oko 04.20 časova u ulici Bokeškoj broj 16, uz Ljuba Milovića, eksplozijom ispred ugostiteljskog objekta “Štrudla” izazvali opasnost za život i tijelo ljudi i imovinu čija vrijednost prelazi 20.000 eura. 

"Došlo je do eksplozije usljed čega je na tom mjestu izazvana konkretna opasnost za Ilmu Hadžić, Srđana Milića, Slavka Darmanovića i Aleksandru Jevrić koji su se nalazili u blizine eksplozije, kao i konkretna opasnost za imovinu vlasnika ugostiteljskog objekta “Štrudla” oštećenog Save Rakočevića. Prostom analizom činjeničnog opisa ove dvije optužnice jasno se uočava da obje tretiraju isti životni događaj i to aktivaciju eksplozivne naprave na ugostiteljski objekat “Štrudla” 27. januara 2020. godine oko 04.30 časova u Podgorici. Takođe, jasno se uočava da ove dvije optužnice za isti životni događaj tretiraju različita lica. U optužnici tužilaštva u Podgorici za ovaj događaj se terete okrivljeni Ćazim Turusković i Aleksandar Dacić, dok se u optužnici Specijalnog državnog tužilaštva za taj identičan događaj terete okrivljeni Ljubo Milović, Miloš Mišurović i Aleksandar Keković. Kako je moguće da se ovo dogodilo zaista je veliko pitanje, a takođe ogromno je pitanje i kako je to moguće da Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici za ovaj životni događaj i dalje krivično goni Turuskovića i Dacića", navodi Lekić.

Po njemu, postavlja se pitanje kako je moguće da do dana današnjeg još nije odustalo od krivičnog gonjenja za krivična djela proistekla iz ovog događaja u odnosu Turuskovića i Dacića, a ovo posebno pri činjenici da optužnica nije prva faza kada je tužilaštvo u Podgorici za ovakve činjenice i podatke moglo, odnosno shodno svojoj zakonskoj obavezi, moralo znati.

"Dakle, nezamislivo je i nevjerovatno ovakvo postupanje Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici i zaista se postavlja pitanje zašto to ono čini i kako je moguće da se ovakva situacija dogodila da se o istom životnom događaju po dvije različite optužnice vode dva odvojena krivična postupka pred različitim sudovima, protiv u svemu različitih lica. Medijima dostavljam obje optužnice kako bi se javnost upoznala o svemu ovome što sam ovdje naveo i o svemu ovome šta se dešava u našem pravosuđu", zaključio je Lekić. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније