Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Hronika

М.В.

24. 11. 2023. 13:22 >> 07:19

SUĐENjE GOGIĆU

Čekaju se dokazi o švercu 20 tona kokaina u SAD

Bivši bokser teške kategorije iz Crne Gore Goran Gogić pojavio se prošle sedmice pred američkim sudom povodom optužbi za navodnu operaciju trgovine drogom koja je dovela do zapljene više od milijardu dolara vrijednog kokaina. Kako prenosi "themessenger.com", Goran Gogić (44) doveden je u američki Okružni sud u Bruklinu obučen u tamnocrvenu zatvorsku odjeću kako bi čuo samo da se njegov slučaj odlaže do 20. decembra.

Pomoćnik američkog tužioca Nomi Berenson rekla je da je odbrana nedavno dobila dokaze u vezi sa 17 tona kokaina pronađenih skrivenih u brodskim kontejnerima na brodu MSC Gajan u luci Filadelfija 19. juna 2019. godine. 

Procijenjena ulična vrijednost je bila veća od milijardu dolara i bila je među najvećim zapljenama droge u istoriji SAD, saopštile su vlasti.

Uskoro će biti predato više dokaza koji se odnose na druge zapljene, rekla je Berenson, a advokat odbrane Džozef Koroco pristao je da se odrekne pravila o brzom suđenju kako bi odložio postupak.

Van suda, novinar "themessenger.com" pitao je Koroca da li Gogić — koji je postigao 14 nokauta tokom svoje 11-godišnje bokserske karijere — planira da se suprotstavi tužiocima i iznese svoj slučaj na suđenje.

"To je naš stav trenutno", rekao je advokat.

Ranije se spekulisalo da Gogić planira da potpiše sporazum o priznanju krivice.

Gogić je optužen za zavjeru da prokrijumčari ono što su vlasti nazvali "nevjerovatnom količinom kokaina" u luke na istočnoj obali SAD između maja 2018. i jula 2019. godine. 

Dvije druge zapljene su dovele do 1.437 kilograma sa MSC Šarlota u luci Njujork i Nju Džersi 27. februara 2019. i 537 kilograma sa MSC Desire u luci Filadelfija 18. marta 2019, tvrde tužioci.

Gogić je navodno započeo novu karijeru trgovca narkoticima nakon što je kao profesionalni bokser u Evropi napravio rekord od 24-4-2 prije nego što je okačio rukavice 2012. godine, navodi se na sajtu BokRec.

Gogić je uhapšen u oktobru 2022. godine dok je pokušavao da se ukrca na let iz Majamija za Cirih u Švajcarskoj.

Federalni tužioci navode da je igrao "integralnu“ ulogu u zavjeri da se ogromne količine kokaina prebace iz Južne Amerike u SAD i dalje u Evropu za narko kartele sa sjedištem na Balkanu.

Šema krijumčarenja uključivala je upotrebu glisera za prenošenje tovara kokaina do teretnih brodova koji su pristajali u južnoameričkim lukama pod okriljem noći, navode vlasti.

Korumpirani članovi posade koristili su dizalice i mreže da bi podigli kokain na brodove, a zatim su ga sakrili u kontejnere za koje su znali da imaju prostora za zalihe.

Ako bude osuđen, prijeti mu minimalna kazna od 10 godina zatvora, a maksimalna doživotna kazna.

Gogić nema nikakve poznate veze sa SAD osim njegove navodne trgovine drogom, rekli su savezni tužioci.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније