Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Hronika

М.В.

28. 11. 2023. 06:30 >> 18:12

DUGOTRAJNI POSTUPCI

Optužnica ima, presuda nema

Ključne afere u Crnoj Gori, koje je tužilaštvo procesuiralo, ne dobijaju sudski epilog u nekim slučajevima ni 18 mjeseci nakon što je došlo do hapšenja glavnih aktera. O tome najbolje svjedoče sudski procesi protiv bivše predsjednce Vrhovnog suda Vesne Medenice, afere "Skaj" ili afere "Plantaže". U drugim slučajevima, poput afere "Stanovi", ni nakon više pokušaja, nije odlučivano o potvrđivanju optužnice. Kada će prve presude biti izrečene, niko ne zna pouzdano. 

Vesna Medenica je uhapšena u aprilu 2022. godine, ali kako su i advokati nedavno upozoravali, ako se ovako nastavi, dio okrivljenih svoju odbranu moći će da iznesu tek polovinom naredne godine. 

Šef "kavačkog klana" Radoje Zvicer u bjekstvu je od 2021. godine, potjernica je raspisana krajem jula 2022. godine, ali optužnica u predmetu poznatom kao "Skaj" još nije ni potvrđena. 

Slična situacija je i u aferi "Plantaže", gdje glavni dio procesa još nije ni počeo. 

Evropska komisija je u izvještaju o Crnoj Gori nedavno ukazala na dugotrajna suđenja i neophodnost optimizacije pravosudnih procesa. No, prava pravosudna reforma, prema najavama skupštinske većine, tek treba da uslijedi. 

Advokat Veselin Radulović rekao je za naš portal da nikada nije dobro kada sudski postupci neopravdano dugo traju.

"Na žalost, u Crnoj Gori još ima previše takvih slučajeva, uključujući i one najvažnije krivične postupke koji se vode pred crnogorskim sudovima. Osim toga što se na taj način krši pravo stranaka na suđenje u razumnom roku, to nam pokazuje i da pravosuđe nije efikasno, ali odugovlačenje postupka može otežati i dokazivanje pred sudom jer praksa često pokaže da ima istine u onoj izreci da je vrijeme koje prolazi istina koja izmiče pred nama. Naravno, nekada i učesnici u postupku, najčešće okrivljeni, imaju interes ili smatraju da im je u interesu da se postupak odugovlači, pa nerijetko zloupotrebljavaju procesna prava", upozorio je Radulović.

Kako je upozorio, sudski sistem bi morao biti organizovan na način koji bi onemogućio svaku zloupotrebu i istovremeno obezbijedio poštovanje prava na suđenje u razumnom roku.

"Na taj način bi se svim učesnicima u postupku, ali i javnosti uopšte, poslala poruka da je pravosuđe sposobno da uspostavi vladavinu prava", rekao je Radulović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније