Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Hronika

Туфик Софтић

03. 12. 2023. 11:02 >> 11:02

ŠVERC

Noseći drogu u stomaku "kokainske mule" rizikuju živote

Kada je prije nešto više od deset godina crnogorska policija uhapsila jednog našeg državljanina iz Tuzi, koji je bio organizator i naručilac kokaina švercovanog putem takozvanih „gutača“ ili „mula“, to je bilo prvi put da je taj način šverca droge registrovan u Crnoj Gori.

Njegov kurir, prema riječima sagovornika Portala RTCG bila je jedna žena koja je uhvaćena na podgoričkom aerodromu. 

"Ta žena je, zapravo, registrovana još na aerodromu u Frankfutu, ali je propuštena od njemačke policije, da bi se vidjelo ko je naručilac i koja je krajnja adresa na koju droga treba da stigne. Našoj policiji je dojavljeno i žena, koja je uhvaćena na podgoričkom aerodromu, ubrzo je odala kome je trebalo da isporuči drogu“, kazao je taj sagovornik.

Kokain koji je žena u stomaku prenijela preko okeana, krenuo je iz Bolivije i trebalo je da bude predat u Tuzima. Koliko puta do tada je ovom narkodileru uspjelo da na ovaj način naruči i dobije drogu nije poznato. Pošiljalac i naručilac, uglavnom, nisu žrtvovali mnogo, dok je glavu u torbi nosio kurir, u ovom slučaju žena.

Da se kojim slučajem dogodila neka nepredvidiva situacija i zadržavanje na aerodromima, pitanje je šta bi se desilo sa kurirom. Droga se u stomaku ne može nositi dugo. Najviše dvadeset četiri do četrdeset osam sati, pod uslovom da sve ide kako treba. Za to vrijeme ne smije ni da se jede, ni da se pije. I bez toga želudačna kisjelina može da ošteti ampule u stomaku i da se droga izlije.

Smrt je u tom slučaju najčešći ishod“, kaže naš dobro obaviješteni izvor. Upravo poslije akcije "Balkanski ratnik“ i prekida glavnih i velikih transporta kokaina iz Južne Amerike, droga na naše i prostore Balkana vrlo često dolazi u manjim količinama putem takozvanih „mula“.

Mediji su odavno pisali o slučaju M.M. iz Srbije, koji je preminuo na VMA u Beogradu od prekomjerne količine kokaina u stomaku, upakovanog u kesice radi ilegalnog prenosa.

Tamošnja policija je tada utvrdila da je M.M. nosio u stomaku 600 grama kokaina, ali je ostalo nepoznato kome je droga bila namijenjena. Narko-mafija u svijetu sada već dvadeset godina koristi tajne kurire, "mule" za prenos heroina i kokaina u unutrašnjim djelovima tijela, a posebno u stomaku.

Ovaj način prenošenja droge smišljen je u Južnoj Americi, gdje se anonimnim ljudima plaća i do 3.000 dolara za prenos u stomaku jednog kilograma kokaina u Evropu. U međuvremenu, "mule" su se pojavile u SAD, na Balkanu”, ispričao je jedan beogradski kriminolog. Te godine, prema njegovim riječima, policija i carinici u svijetu uhapsili su osamdeset "mula" različite nacionalnosti sa drogom sakrivenom u stomaku. 

Brazilska policija uhapsila je u Sao Paulu dvadesetogodišnjeg Irca, koji je u stomaku nosio za Brisel skoro kilogram kokaina, u 72 kapsule. Carinici su u Vašingtonu otkrili ženu iz Nigerije sa čak 2,27 kilograma heroina u 182 kapsule koje je progutala. Italijan Roberto Palacoti (44) umro je u Peruu, a Roza Aljende u Madridu jer im je "eksplodirao" paket heroina sakriven u želucu.

Preminuli srpski državljanin M.M. u Beograd je stigao iz Dominikanske Republike, a po rezultatima istrage, on je u stomaku prenosio kokain čija je cijena u to vrijeme bila oko 40.000 evra. Ostalo je nepoznato i kolika je bila kurirska plata nesrećnog mladića. Takođe je ostala i sumnja da je još jedna „mula“ išla sa njim. Šta se desilo, objasnio je jedan ljekar iz Kliničkog centra Srbije.

“Pri pucanju ampula s kokainom u stomaku dolazi do nagle apsorpcije velike količine droge. Droga tada djeluje sedativno, smanjuje se pritisak, usporavaju srčane radnje i broj udisaja, što pacijenta uvodi u komu”, izjavio je taj ljekar. 

Ovaj vid šverca droge narko-dileri su proglasili najsigurnijim, jer se teško otkriva.

Riječ je, međutim, o jako riskantnom poslu. Kokain se pakuje u specijalne plastične ampule, navodno otporne na želudačnu kiselinu, koje kurir proguta. Pošto "mula" tokom puta koji često traje i duže od 24 sata, ne smije ništa ni da jede, ni da pije, jer bi se time izazvala želudačna kiselina, koja može da probuši ampule, izlaže se opasnosti da ga i najmanja količina droge koja iscuri usmrti.

Koristeći laksative, "mule" izbacuju kesice iz organizma i do 48 sati nakon gutanja. Prve "mule" su se na Balkanu pojavile 2008. godine u Bosni, potom u Makedoniji i 2010. u Srbiji. Posljednjih godina u našem regionu otkriveno je mnogo veći broj kurira narko-mafije koji su kokain i heroin nosili u stomaku. 

Na VMA je bila jedna žena iz Bolivije zbog švercovanja 115 kesica kokaina u stomaku. Ona je iz Santa Kruza, preko Sao Paola i Ciriha, doputovala u Beograd i na VMA izbacila kilogram kokaina. Policija je kasnije došla do saznanja da su ove "mule" htjele da predaju drogu srpskim dilerima. 

Srpska policija je nakon svih ovih slučajeva saopštila da se pojava ovakvih ‘sitnijih’ narko-kurira mogla očekivati nakon presijecanja glavnog kanala i pokretanja akcije “Balkanski ratnik”.Sagovornik RTCG takođe smatra da šverc kokaina i heroina putem takozvanih “gutača” ili “mula” nije bio svojstven kada su u pitanju veliki balkanski karteli ili kriminalne grupe. 

“Njima se ne bi isplatilo da rade ovako sitno, kilogram-dva. Šta znači kilogram droge za razbijene kartele ili nove velike kriminalne grupe. Veliki šverceri rade tradicionalno, putem aviona, kamiona, brodova. Šverceri u Kolumbiji koriste čak i podmornice. Zato je vjerovatno tačno da su ‘mule’ ili ‘gutači’ nastavak šverca u manjem obimu na rutama gdje su prekinuti putevi velikih količina droge” - objašnjava ovaj sagovornik.

On dodaje da to može biti i stalni posao manjih narkodilera, ‘individualaca’, kao što je bio slučaj u Crnoj Gori kada je otrkiven prvi slučaj u Tuzima.

“Taj način prenošenja droge koji se zove ‘mule’ ili ‘gutači’ posebno koriste nigerijske bande, koje drže tržište Evrope sa sitnim količinama. A naši državljani se, eto, svuda nađu, pa i u ovom poslu”, kaže verzirani sagovornik Portala RTCG. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније