Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Hronika

M.M.Lj.

13. 12. 2023. 12:44 >> 12:49
Čitaj mi:

JOVANOVIĆ

"Žalbe se usvajaju, a Bevenja ostaje u pritvoru zbog samovolje sudije"

Miroje Jovanović, advokat Marjana Bevenje, koji se sumnjiči da je član grupe Miloša Medenice, a koja se bavila švercom kokaina, tvrdi da njegov branjenik ne izazi iz pritvora uprkos tome što se žalbe na Apelacionom sudu usvajaju. Ističe da se Bevenja i Medenica ni ne poznaju. On smatra da se postavlja pitanje da li je žalba u Crnoj Gori djelotvoran pravni lijek.

Ističe da je Bevenja uhapšen 21. aprila 2022. godine u okviru tzv. grupe  Miloša Medenice, kojeg je, kako tvrdi, upoznao u ZIKS-u pola godine nakon hapšenja.

 “Tek, iako nije previše važno – sa Milošem Medenicom nije imao kontakta  niti veze, što je u spisu i dokumentovano i verifikovano. Međutim ono što je važno jeste da je nakon dvije odluke Ustavnog suda (od 21.  jula i 15. septembra 2023. godine) Apelacioni sud Crne Gore počev od  septembra  do decembra godine donio ukupno 12 Rešenja kojim se ukidajupritvorska Rešenja Višeg suda u Podgorici u odnosu na Bevenju” naglašava Jovanović.

Advokat pojašnjava da u prosjeku jednom sedmično Apelacioni sud ukida Rešenje Višeg suda,  ali Viši sud, odnosno krivično vanraspravno vijeće tog suda odbija da pusti Bevenju da se brani sa slobode.

“Razlozi Višeg suda u Podgorici kojim pokušava da opravda ovaj pritvor su u dva navrata odbačeni od strane Ustavnog suda i dvanaest puta od strane Apelacionog suda, dakle sve zajedno 14 puta su nadređene instance upozoravale  Viši sud u Podgorici na nepravilno postupanje u ovom slučaju”, kazao je on

Naglašava da struka i javnost treba da se  zapitaju kako se dozvolilo da se nekoliko sudija Višeg suda u Podgorici poigrava  sudbinom jednog čovjeka.

Jovanović dodaje da predsednik Višeg suda, Boris Savić je odbio da iz daljeg postupanja izuzme sudije koje su donosile ukinuta rešenja, sa obrazloženjem koje ne zaslužuje ništa  osim stručnog prezira.

“Ovakav slučaj ne samo da nije zabilježen u Crnoj Gori i regionu, nego se  slobodno može reći da se radi o evropskom presedanu i rekordu, odnoso neslavnom  rekordu Višeg suda u Podgorici. Taj svojevrsni rekord, koji je protivan ne samo domaćim i međunarodnim  pravilima, nego i elementarnoj pravnoj logici nanosi štetu gospodinu Bevenji i njegovoj porodici”, kaže Jovanović.

Pored toga, kako kaže, stvara se presedan apsolutne i nekažnjive samovolje nekoliko sudija Višeg suda u Podgorici koji uporno i neosnovano prkose nadređenim  instancama.

“Žalbe se usvajaju a čovjek ostaje u pritvoru – i tako 12 puta za 11  sedmica, pa se postavlja pitanje da li je žalba u Crnoj Gori djelotvoran pravni lijek? Izgleda da nije", zaključuje Jovanović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније