Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Hronika

M.V.

26. 04. 2024. 06:35 >> 07:15
Čitaj mi:

AFERA "CREDIT SUISSE"

Računi crnogorskih obavještajaca u Švajcarskoj ostaju tajni

Više od dvije godine nakon što je Projekat za izvještavanje o organizovanom kriminalu i korupciji (OCCRP) objavio da su osobe iz crnogorskog obavještajnog sektora povezane sa tajnim bankovnim računima koji su otkriveni nakon masovnog curenja podataka iz banke "Credit Suisse", još nema podataka da li su crnogorski istražni organi otkrili o kome se radi i utvrdili porijeklo te imovine.

Otkriveni računi su povezani sa obavještajnim ličnostima iz Crne Gore, Iraka, Jordana, Nigerije, Pakistana i Jemena, ali još se ne zna o kome se konretno radi iz Crne Gore. Najstariji holding datira iz sredine 1970-ih, isticao je OCCRP.

Uprkos tome što je slučaj "Credit Suisse", otvoren još u februaru 2022. godine, Portal RTCG nije mogao dosad da dobije jasnu potvrdu da su crnogorski istražni organi pokrenuli konkretne provjere.

Podaci se odnose na račune koji su otvoreni od '40-ih godina prošlih vijeka do 2010-ih, ali ne i vezano za sadašnje djelatnosti banke.

Curenje podataka u februaru 2022. razotkrilo je skriveno bogatsvo klijenata koji su učestvovali u torturi, švercu droge, pranju novca, korupciji i drugim ozbiljnim zločinima, ukazivali su autori istraživanja. 

Detalji o računima povezanim sa 30.000 klijenata banke "Credit Suisse" iz cijelog svijeta pokazuju ko su vlasnici preko 100 milijardi švajcarskih franaka uz jednoj od napoznatijih finansijskih institucija.

Kao što je Portal RTCG ranije pisao, i Belgija je tokom 2020. godine pokrenula istragu o računima u švajcarskoj banci "Credit Suisse", " pod kodnim nazivom "Crna Gora", ali se do danas ne zna njen epilog.

Inače, prema ovom istraživanju, švajcarska banka je držala više od osam milijardi dolara na računima kriminalaca, diktatora i osoba povezanih s kršenjem ljudskih prava širom svijeta. 

Međutim, "Credit Suisse" je odbacio sve "insinuacije", tvrdeći u saopštenju da su mnoga pokrenuta pitanja istorijska, od kojih neka datiraju čak i 70 godina unazad.

Po pisanju Projekta za izvještavanje o organizovanom kriminalu i korupciji (OCCRP), istraga nazvana "Suisse Secrets" počela je kada je anonimni izvor podijelio podatke o bankama tokom 2021. godine. 

Podsjetimo, prema ovom istraživanju, Rodoljub Radulović, optuženi narko-bos kome se sudi da je zajedno sa Darkom Šarićem učestvovao u međunarodnom švercu kokaina, otvorio je dva računa u švajcarskoj banci "Credit Suisse" u vrijeme kada se nalazio pod istragom i na njima je imao milionske iznose. 

Banka "Credit Suisse" otvorila je račune Raduloviću, uprkos tome što je prije toga bio uključen u niz finansijskih malverzacija u Americi.

Naime, u vrijeme otvaranja računa Radulović je bio pod istragom američke Komisije za hartije od vrijednosti (SEC), bio je u dugovima 15 miliona dolara i suočavao se sa brojnim tužbama povjerilaca, ali i zapljenom imovine. Tužilac u Njujorku čak je izdao nalog za njegovo hapšenje zbog sumnje da je izvršio prevaru. Radulović je povezivan sa optuženim narko-bosom Darkom Šarićem, koji je sada u zatvoru u Srbiji. 

Ipak, ogranak banke "Credit Suisse" u Cirihu, barem tako djeluje, nije vidio ništa problematično i Raduloviću je otvorio račune. To još jednom otvara pitanje da li je, i koliko, banka provjeravala sa kakvim klijentima posluje.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније