Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Hronika

[ Portal RTCG ]

13. 05. 2024. 06:54 >> 18:05
Čitaj mi:

ADVOKAT PRELEVIĆ ZA PORTAL

Zatišje u ratu klanova, pomoć Europola prijeko potrebna

Rat crnogorskih kriminalnih klanova ušao je u zatišje, a pomoć Europola i komunikacija sa njima od velikog je značaja za Crnu Goru, kazao je advokat Božo Prelević u razgovoru za Portal RTCG.

Komentarišući trenutnu bezbjednosnu situaciju u Crnoj Gori, Prelević kaže da nije siguran da je rat organizovanih kriminalnih grupa prestao, jer još nije došlo do međusobnog izmirenja.

"Očigledno da je rat ušao u zatišje zato što se gube logističke veze klanova sa bezbjednosnom strukturom u Crnoj Gori. Ne zaboravimo da Crna Gora nije jedino mesto gdje se vodio rat niti je jedina država čiji su pripadnici bezbjednosnih službi davali logističku podršku klanovima", kazao je advokat. 

Kako je rekao, "zla krv, mnogo para i pripadnici klanova su tu".

"Smatram da oni pokušavaju da se prilagode novonastalim okolnostima", rekao je naš sagovornik.

U Crnoj Gori već neko vrijeme nije bilo likvidacija i ubistava, a  Prelević smatra da je dugotrajan rat kriminalnih grupa iscrpio obje strane.

"Rat nije moguće voditi ako je pažnja policije usmjerena prema njima, a ne sa njima.  Sa druge strane i Skaj komunikacija je presječena. No, daleko od toga da se oni sada bave poljoprivredom", naveo je Prelević. 

Prema njegovim riječima, zaslugom Europola su dobijene veoma važne informacije.

"Tu prije svega mislim na praćenje članova i imovine klana u inostranstvu. Najvažnije od svega jeste da je dešifrovana zaštićena komunikacija. Kad se pogledaju te poruke vidi se da vlast u punom kapacitetu nikada nije istraživala i procesuirala nijednu od grupa, već su se pojedinci bogatili. Bilo je više pokušaja mirenja suparničkih klanova, iako mir između njih manje odgovara policiji", ukazao je advokat.

Prelević tvrdi da crnogorske kriminalne grupe Skaj komunikacija povezuje i sa grupama u Srbiji, a i vlastima.

"To samo dodatno onemogućava rad policije i bezbjednosnih službi. Podaci cure sa više strana, a sve strane od klanova naplaćuju milionske honorare", konstatovao je on. 

Prelević navodi da je crngorska država umjesto da se svojevremeno obračuna sa mafijom, od državnih institucija koje su vlasništvo svih građana napravila njen servis.

"U tom smislu, mislim da je u Crnoj Gori najvažnija promjena stranke na vlasti", ocijenio je on. 

Govoreći o zaslugama Europola kazao je da ta institucija pomaže i u političkoj borbi.

"Baveći se kriminalom u Evropskoj uniji, po prirodi stvari bavi i regionalnim kriminalom, ali i njihovim vezama sa politikom. Teško je danas bilo šta sakriti od krupnog kriminala, ako službe pošteno rade svoj posao", zaključio je Prelević. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније