Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kolumne

16. 10. 2023. 07:05 >> 11:02
Čitaj mi:

KINESKI AMBASADOR

Razvoj „nove infrastrukture“, novi način života

"Nova infrastruktura“ odnosi se na infrastrukturni sistem zasnovan na informacionoj tehnologiji i podržan kroz high-tech platforme, poput 5G, interneta stvari, velikih podataka i vještačke inteligencije, s ciljem pružanja usluga kao što su digitalna transformacija, inteligentna nadogradnja i integrisane inovacije. Nova infrastruktura uglavnom pokriva sedam glavnih oblasti: 5G bazne stanice, stanice za punjenje novih energetskih vozila, centri za velike podatke, vještačka inteligencija, internet stvari, ultravisoki napon (UHV), međugradska brza željeznica i napredni željeznički tranzit.

(Autor teksta Nj.E. ambasador NR Kine Fan Kun)

"Nova infrastruktura“ obezbjeđuje ljudima softverske i hardverske internet proizvode, cjelokupna rješenja i aplikativne usluge, sa krajnjim ciljem da se ostvari „Internet svega“. Ove digitalne aplikacije u informatičkom dobu pokreću snažan razvoj novih modela i novih poslovnih formata, stvarajući tako nove stilove života. Inteligentna proizvodnja i rad na daljinu pomažu razvoju informatizacije kompanija, dok onlajn kupovina, onlajn plaćanje, isporuka dronovima i slične tehnologije unapređuju efikasnu cirkulaciju potrošačkog tržišta. Jedinstven i uvezan sistem javne uprave doprinosi efikasnosti rada institucija, a pametna medicinska njega i pametno obrazovanje omogućavaju protok i dijeljenje oskudnih medicinskih i obrazovnih resursa i do nepristupačnih i udaljenih teritorija.

Kina pridaje veliki značaj razvoju „nove infrastrukture“ i postigla je izuzetna dostignuća u svih sedam glavnih oblasti. U prvoj polovini ove godine, kineske investicije u „novu infrastrukturu“ porasle su za 16,2% na godišnjem nivou. Od toga, ulaganja u 5G tehnologiju i centre za velike podatke porasla su za 13,1%, a ulaganja u novu integrisanu infrastrukturu, kao što je pametni transport, porasla su za 34,1%.

Što se tiče izgradnje 5G baznih stanica, do kraja jula ove godine, Kina je izgradila ukupno 3,055 miliona, a broj korisnika 5G mobilnih telefona porastao je na 695 miliona. Kada je riječ o velikim podacima, od kraja 2021. godine Kina ima više od 450 centara ultra velikih i velikih podataka i više od 20 inteligentnih računarskih centara. Kao dio interneta stvari, tržište industrijskog interneta u Kini će dostići 116,8 milijardi eura u 2022. godini, što je povećanje od 13,6% u odnosu na prethodnu godinu. Što se tiče stanica za punjenje električnih vozila, do kraja 2022. godine, Kina je izgradila ukupno 5,21 milion punjača i 1.973 stanice za zamjenu baterija, formirajući tako najveću svjetsku mrežu za punjenje i zamjenu.

Brza željeznica postala je glavni način transporta ljudi u Kini. Trenutna kilometraža kineske brze željeznice iznosi 42.000 kilometara, po čemu je prva u svijetu. Istovremeno sa razvojem u Kini, kineska brza željeznica širi se i van kineskih granica. U Aziji je uspješno puštena u saobraćaj brza pruga Džakarta-Bandung kojom vozovi idu brzinom od 350 kilometara na čas, a koju je izgradila kineska kompanija u Indoneziji, čime je ta zemlja, ali i cijela jugoistočna Azija, po prvi put dobila brzu željeznicu. U Evropi, dionica Beograd – Novi Sad brze pruge od Mađarske do Srbije zvanično je puštena u saobraćaj prošle godine, postavši prva brza pruga koju je Kina izgradila u Evropi. Što se tiče željezničkog saobraćaja, do kraja 2022. godine, ukupno 53 grada u Kini posjeduju metro i druge napredne željezničke usluge, sa 290 linija u funkciji, radnom kilometražom od 9.584 kilometara i 5.609 stanica, po čemu se Kina takođe nalazi na prvom mjestu u svijetu.

Digitalizacija, inteligencija i informatizacija koju donosi „nova infrastruktura“ sve više postaju nove prilike za rast i razvoj brojnih zemalja širom svijeta, uključujući i Evropu. U septembru ove godine, Evropska unija je objavila svoj prvi izvještaj „Stanje digitalne decenije“ (State of the Digital Decade), u kojem su predložena četiri glavna stuba fokusa: digitalne vještine, digitalna infrastruktura, digitalizacija kompanija (uključujući korišćenje vještačke inteligencije) i digitalizacija javnih usluga. I Crna Gora upravo nadograđujući se kao ekološka država promoviše razvoj „nove infrastrukture“, ubrzava digitalnu transformaciju i ostvaruje napredak na poljima „digitalne ekonomije“ i „zelenog razvoja“, koji će pomoći Crnoj Gori da se što prije integriše u evropske zelene standarde na njenom putu pristupanja Evropskoj uniji, kao i da ubrza sami tempo sticanja članstva.

Kina i Crna Gora su jedna drugoj partneri i uzajamno donose razvojne mogućnosti. Pored tradicionalne saradnje u oblasti saobraćajne infrastrukutre, Kina je voljna da sarađuje sa Crnom Gorom i u toj novoj oblasti „nove infrastrukture“ koja obuhvata 5G, vještačku inteligenciju, internet stvari, obnovljive izvore energije, brzu željeznicu i željeznički tranzit itd, kako bi se time unaprijedio kvalitet života naših naroda u ovom novom informacionom dobu u kojem zajedno živimo.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се