Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Film i pozorište

Objavio: P.R.

07. 10. 2017. 13:25 >> 12:57
3

DŽON MALKOVIČ

"Moj đed je bio iz Crne Gore"

Proslavljeni američki glumac, reditelj i producent Džon Malkovič u Koncertnoj dvorani "Vatroslav Lisinski" u Zagrebu najavio je svoje izvođenje “Izvještaja o slijepima” i progovorio o svom porijeklu i odnosu sa ocem i djedom,

Malkovičev recital “Izvještaj o slijepima”, koji će biti izveden u subotu prvi je događaj u nizu od 14 koncerata u okviru programa “Lisinski subotom”,  javila je agencije Anadolija.

U subotu će u “Lisinkom”, uz Malkoviča kao pripovjedača, nastupiti i Radovan Vlatković na rogu, Anastasia Terenkova na klaviru, kao i Varaždinski kamerni orkestar sa dirigentom Alvisom Kaselatijem.

Malkoviču će ovo biti prvi nastup u Zagrebu, ali je prije toga nastupao nekoliko puta u Dubrovniku. Riječ je o komadu kojeg je prije tri godine Malkovič napravio u saradnji s ruskom pijanistkinjom, a izvodi ga sa Anastasijom Terenkovom.

Riječ je o adaptaciji baziranoj na Šnitkeovom Koncertu za klavir i orkestar, kao i na djelu argentinskog pisca Ernesta Sabata “O junacima i grobovima”, odnosno djelu te novele “Izvještaj o slijepima”, kojeg će Malkovič recitovati uz muzičku pratnju.

“O moje porijeklo mogu da se otimaju i Hrvati i Bosanci i Crnogorci, ali prije svega, ja se osjećam kao Amerikanac, jer sam rođen u Americi”, rekao je Malkovič.

Malkovič je kazao da nema formalog obrazovanja u muzici, ali kaže da je svirao tubu i gitaru po sluhu, kao i da voli da sluša razne muzičke forme.

Nakon pitanja o samom djelu koje će izvesti u “Lisinskom”, novinari su ga pitali o njegovom porijeklu o koje se, kako sam umjetnik kaže, mogu otimati i Hrvati i Bosanci i Crnogorci, ali prije svega, poručio je da se osjeća kao Amerikanac jer je rođen u Americi.

“Juče sam posjetio navodno selo rođenja mog djede, ali ne znam da li je to tačno jer mi je puno toga rečeno o mojim precima. Moj otac o svom ocu je uvijek govorio da je bio najveći lažljivac na svijetu, pa je tako lagao i o našem porijeklu”, kazao je Malkovič.

Prisjetio se kako mu je majka neko vrijeme nakon prerane smrti oca kazala da je pogrešno napisano u nekim novinama da je Malkovič porijeklom iz Hrvatske, već mu je kazala kako mu je đeda iz Crne Gore.

“Kada sam došao u Bosnu, svi su mi rekli – ćuti, ti si Bosanac”, kazao je.

Dodao je da za njega odrasti u Americi znači biti Amerikanac, te da je većina njegovih sugrađana u djetinjstvu po djedovima bila odnekud.

“Moji djeda i baka nijesu htjeli da njihova djeca nauče srpsko-hrvatski, uvijek su negdje ‘po ćoškovima’ razgovarali tim tajnim jezikom. Nikad nijesam imao jaku porodičnu vezu, prije svega moj otac i djeda nijesu bili u dobrim odnosima, jer je moj djeda tjerao oca da radi u rudniku, što otac nije htio”, kazao je Malkovič.

Džon Malković je sa “Izvještajem o slijepima” na turneji od 2015. godine i ove godine ga, nakon gostovanja širom svijeta, izvodi u Italiji, Makedoniji, Belgiji, Španiji i Hrvatskoj.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније