Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Film i pozorište

[ Objavila: R.B. ]

10. 02. 2020. 06:10 >> 16:01

OSKAR 2020.

Trijumf "Parazita", priznanja za Džun Hoa

Južnokoresjki film "Parazit", reditelja Bong Džun Hoa, proglašen je najboljim ostvarenjem na 92. dodjeli nagrada američke Akademije filmskih umjetnosti i nauka u Dolbi teatru, u Los Anđelesu. "Parazit" je, inače, prvo strano ostvarenje koje je osvojilo prestižnu nagradu.

Bong Džun Ho osvojio je Oskara i za najbolju režiju za film "Parazit". U toj kategoriji bili su nominovani i Tod Filips za "Džokera", Sem Mendez, za "1917", Martin Skorseze za film "Irac" i Kventin Tarantino, "Once Upon a Time... in Hollywood" (Bilo jednom... u Holivudu). 

"Parazit" je osvojio i Oskara za najbolji strani film. U toj kategoriji su se takmičili "Zemlja meda" (Honeyland) iz Sjeverne Makedonije, "Corpus Christi" (Poljska), "Dolor y gloria" (Španija), i "Les Miserables" (Francuska). Južnokorejsko ostvarenje dobilo je i trećeg Oskara za originalni scenario. 

Rene Zelveger i Hoakin Finiks nagrađeni su Oskarima za glumu. Finiks je dobio nagradu za glavnu ulogu u filmu "Joker" (Džoker), a Rene Zelvager za glavnu ulogu u filmu "Judy" (Judy).

Njih dvoje su bili favoriti u tim kategorija, a za najboljeg glumca pored Finiksa takmičili su se Antonio Banderas, Leonardo DiKaprio, Adam Drajver i Džonatan Prajs. Za najbolju glumicu u trci su bile Sintija Erivo za "Harriet", Serše Ronan za "Little Women", Skarlet Johanson za "Marriage Story" i Šarliz Teron za "Scandale.

Finiks i Rene Zelveger su 2. februara dobili nagradu Britanske akademije za filmsku i televizijsku umetnost (BAFTA) za najboljeg glumca i glumicu u istim filmovima, čime su postali favoriti i za Oskara.

Glumica Lora Dern osvojila je Oskara za najbolju žensku sporednu ulogu u ostvarenju "Marriage Story". To je prvi Oskar za glumicu koja je bila nominovana dva puta za Oskara, 2015. godine za ulogu u filmu "Wild" (Divljina) i 1992. godine za "Rambling Rose" (Rasplinuta ruža). U toj kategoriji su bile nominovane i Kejti Bejts, Skarlet Johanson, Florens Pju i Margot Robi. 

Bred Pit osvojio je Oskara za najbolju mušku sporednu ulogu u ostvarenju "Once Upon a Time... in Hollywood" (Bilo jednom... u Holivudu) reditelja Kventina Tarantina. Pored Pita u toj kategoriji su bili nominovani Tom Henks, Al Paćino, Džo Peši i Entoni Hopkins.

Tok ceremonije:

5:25 - Američka filmska akademija izabrala je južnokorejski film "Parazit" za najbolje ostvarenje.

5:15 -  Nagradu za glavnu žensku ulogu dobila je Rene Zelveger za ulogu u filmu "Džudi".

5:07 - Hoakin Finiks osvojio je Oskara za najboljeg glumca za ulogu Džokera u istomenom filmu. Po izlasku na scenu zamolio je  okupljene da mu ne aplaudiraju i rekao da je njegova glavna misija da da glas onima koji ga nemaju.

4:52  - Bong Džun Ho je najbolji režiser po ocjeni Akademije. "Ima da pijem do zore", našalio se južnokorejski režiser prilikom primanja "Oskara". 

4:46 - Elton Džon osvojio je Oksara za najbolju originalnu pjesmu (film "Roketmen").

4:45 -  Hildur Gudnadotir dobila je Oskara za originalnu muziku u filmu "Džoker". Prvi Oskar za taj film i prva žena nagrađena u toj kategoriji.

4:25  - Južnokorejski film "Parazit" nagrađen je u kategoriji najboljeg međunarodnog filma.

4:17 - Film "One su bombe" osvaja Oskara u kategoriji šminka i frizura. Nagrađeni su Kazu Hira, En Morgan i Vivijan Bejker.

4:14 -  Oskar za najbolje vizuelne efekte ide filmu "1917". Nagradu su zaslužili Giljom Rošeron, Greg Batler i Dominik Tuohi.

3:57 - Iznenađenje - Oskar za najbolju montažu ide filmu "Ford protiv Ferarija".

3:52 -  Rodžer Dikins dobija priznanje za direktora fotografije u filmu "1917".

3:41 - Prvi Oskar za film "1917". Nagrada za miks zvuka.

3:38 - Film "Ford protiv Ferarija" dobija Oskara za montažu zvuka. 

3:18  - Nagradu za najbolju žensku sporednu ulogu osvojila je Lora Dern (film "Bračna priča").

3:14  Najbolji kratki dokumentarni film, po izboru Akademije filmskih umjetnosti i nauke, je "Učiti skejbording u ratnoj zoni (ako si djevojčica)".

3:09 - Oskar za najbolji dokumentarni film ide ostvarenju "Američka fabrika".

3:00  - Film "Male žene" dobio je Oskara za najbolji kostim.

2:56 - Nagradu za produkcijski dizajn dobio je film "Bilo jednom u... Holivudu".

2:48 - Oskar za najbolji kratki igrani film pripao je filmu "Komšijski prozor".

2:43 - Oskara za najbolji adaptirani scenario dobio je režiser Taika Vaititi za film "Zec DžoDžo".

2:39 - Film "Parazit" osvojio je Oskara za najbolji originalni scenario. 

2:26 - Nagrada za najbolji kratki animirani film ide ostvarenju "Čupava ljubav".

2:24 - Najbolji dugometražni animirani film je "Priča o igračkama 4".

2:15 - Oskara za najbolju mušku sporednu ulogu ove godine dobio je Bred Pit za ulogu u filmu "Bilo jednom u... Holivudu".

2:06 Džanel Mone performansom je otvorila ovogodišnju ceremoniju. 

2:00 - U Los Anđelesu počinje zvanični dio ceremonije dodjele Oskara.

1:46 - Glumac Bred Pit je kazao da je bilo "lako raditi" sa Leonardom di Kaprijom u Tarantinovom filmu "Bilo jednom u... Holivudu". 

"Čim smo se Bred i ja sreli, odmsh smo prozreli te likove. Bilo je jedinstveno iskustvo glumiti ih", kazao je Leo i dodao da je poseban osjećaj vraćati se u "Dolbi" teatar. 

1:35  Zvijezde filma "Irac" - Robert de Niro i Al Paćino zajedno su pozirali na crvenom tepihu. 

1:31  - Ni ove godine neće biti domaćina ceremonije. Na bini će se smjenjivati glumci koji će saopštavati imena dobitnika nagrada u određenim kategorijama. Među njima će biti i Penelope Kruz. 

1:21 - Glumac Bili Porter ostavio je sve bez teksta - on je na ceremoniju došao u zlatnim tonovima i visokim štiklama.  

1:01 - Ceremoniju Oskara ove godine gledamo ranije, što je, prema mišljenju filmskih kritičara, "skratilo" sezonu nagrađivanja ostvarenja. 

0:51 - Glavna kandidatkinja za najbolju sporednu glumicu, Lora Dern (skroz desno) na ceremoniju je došla sa majkom i djecom... 

0:48  - Popularna pjevačica Bili Ajliš stigla je u teatar "Dolbi", a nešto kasnije će nastupiti na ceremoniji.  

0:44 - Na crvenom tepihu su Harvi Kajtel, Antonio Banderas, Džerard Batler, Spajk Li...  

00:30 - Zvijezde pristižu i hodaju crvenim tepihom do teatra "Dolbi".

Ko ne dobije Oskara, dobija vrijedne nagrade

Nominovani za prestižnog Oskara, nagrade američke Akademije filmskih umjetnosti, koji na dodjeli neće dobiti Oskara, dobiće vrijedne poklon torbe, prenijeli su lokalni mediji u SAD.

Pokloni za svakog nominovanog vrijedni su oko 215.000 dolara, što je ukupno oko pet miliona dolara za sve poklone.

Među poklonima se nalazi krstarenje 12 dana na luksuznoj jahti, koje podrazumijeva i boravak u luksuznom hotelu gdje noćenje košta 1.300 dolara. Nominovani će na poklon dobiti čokoladice sa kanabisom, i druge đakonije.

Poklone ne organizuje Akademija, već marketing agencija Distinktiv asets (Distinctive Assests) koja obezbjeđuje poklone i na drugim ceremonijama. 

Za ceremoniju 44 miliona dolara

Ovogodišnja, 92. svečana dodjela prestižnog Oskara u pozorištu Dolbi u Los Anđelesu koštala je ukupno 44 miliona dolara, navodi se na finansijskom sajtu VoletHub (WalletHub) i dodaje da je 24.700 dolara potrošeno za crveni tepih.

Postavljanje crvenog tepiha, površine više od 1.500 kvadratnih metara, zahtijevalo je 900 sati rada i ekipu od 18 ljudi. Dio tepiha će biti recikliran, a dio poklonjen nekoj humanitarnoj organizaciji.

U velikoj balskoj dvorani pozorišta Dolbi, postavljeno je oko šest kilometara električnih kablova i oko dva kilometra draperije za potrebe gala prijema poslije dodjele Oskara. Za postavljanje draperije upotrebljeno je oko 32.000 spajalica.

Kako se glasa

Ove godine je za Oskare glasalo 8.469 predstavnika filmske industrije.

Svi koji biraju Oskara su članovi Akademije čije je sjedište u Los Anđelesu. Oni moraju da budu "ostvareni" stručnjaci u kinematografiji i predstavnici su 17 oblasti filmske industrije. To su glumci, reditelji, producenti, scenaristi, kostimografi i razni tehničari.

Članovi Akademije su ranije imali doživotno pravo na glasanje ali je 2016. ograničen period na deset godina koji može da se obnovi. Ta mjera je uvedena kako bi se izbjeglo da oni koji su u međuvremenu napustili filmsku industriju, nastave da glasaju. 

Akademija je dugo bila diskretna u pogledu onih koji glasaju, koji, međutim, nijesu u obavezi da kriju da su članovi te institucije.

Poslije nekoliko godina kritika sastava članova koji ne odražavaju raznolikost društva, Akademija je 2016. navela da oko 90 odsto članova čine bjelci, a 76 odsto muškarci. Prosječno doba je bilo 63 godine. Te iste godine, Akademija, na meti kritika, saopštila je da će do 2020. udvostručiti broj žena i predstavnika etničkih manjina.

Međutim, Akademija i pored novih članova i članica ipak ostaje više "muška" sa 68 odsto muškaraca i "bela" sa 84 odsto bjelaca.

Svi koji biraju Oskara, u zavisnosti od svoje branše, glasaju za određene kategorije, glumci za glumce ili reditelji za reditelje.

Za određene kategorije kao što je izbor najboljeg stranog ili animiranog filma, formiraju se specijalni komiteti. Svi članovi pored svoje branše moraju da glasaju u kategoriji najboljeg filma.

Od 24 kategorije za 23 se glasa tako što je onaj koji dobije najviše glasova pobjednik. Međutim, za najbolji film se glasa drugačije i u nekoliko krugova.

Svaki glasač je pozvan da napravi spisak nominovanih filmova. Film koji se u nekoliko krugova glasanja najviše pojavljuje na prvom mjestu spiska je pobjednik.

Dobitnici Oskara za najbolji film posljednjih 20 godina:

2019 - "Zelena knjiga" (Green Book)

2018 - "The Shape of Water" (Oblik vode)

2017 - "Moonlight" (Mjesečina)

2016 - "Spotlight" (Pod lupom)

2015 - "Birdman" (Čovjek ptica)

2014 - "12 Years A Slave" (Dvanaest godina ropstva)

2013 - "Argo"

2012 - "The Artist" (Umjetnik)

2011 - "The King's Speech" (Kraljev govor)

2010 - "The Hurt Locker" (Katanac za bol)

2009 - "Slumdog Millionaire" (Milioner sa ulice)

2008 - "No Country for Old Men" (Nema zemlje za starce)

2007 - "The Departed" (Dvostruka igra)

2006 - "Crash" (Fatalna nesreća)

2005 - "Million Dollar Baby" (Djevojka od milion dolara)

2004 - "The Lord of the Rings: The Return of the King" (Gospodar prstenova: Povratak kralja)

2003 - "Čikago"

2002 - "Un Homme d'exception"

2001 - "Gladijator"

2000 - "American Beauty" (Američka ljepota)



Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније