Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Film i pozorište

24. 05. 2020. 19:12   >>  11:17

U PRODUKCIJI RTCG

Sjutra prva klapa nove drame "Naod"

Drama "Naod", priča o teškoj dijagnozi-demenciji, laganom brisanju sjećanja sa kojim nestaje i sve ono što jedan život i ličnost čini posebnim univerzumom, počeće, od sjutra, da dobija svoj vizuelni oblik.

Ekipa RTCG, u čijoj produkciji se oživljava tekst Gojka Kastratovića, nalazi se u Ublima i spremna je da u svemu isprati zahtjeve reditelja Slobodana Šćepanovića.

Šćepanović vjeruje da je podjelom uloga - Dejan Đonović (Naod) i Ivona Čović Jaćimović (Janica) i Željko Radunović kojem je u projektu pripala epizoda, izabrao pobjednički tim u kojem su i izvršni producent Predrag Vukčević, direktor Produkcije RTCG Dragan Tomašević i urednik KUP-a Televizije Crne Gore Vlatko Simunović.

Težak zadatak očekuje glavnog glumca Dejana Đonovića jer se karakter kojem treba da udahne život bori sa dijagnozom koja se može posmatrati i kao presuda. Sa demencijom se, kaže Đonović, gubi veza sa sobom i stvarnošću.

"I onaj ko vas više ne prepoznaje i zaboravlja naučeno nije više za vas ono što je bio nekada. Mi u drugima tražimo potvrdu sebe. Bez nje ni mi nijesmo cjeloviti. Ni naš život nema istu vrijednost. U početku to doživljavamo kao nečiji povratak u djetinjstvo. Samo što tada više nije moguće učiti i vezivati se. Kao da se desi implozija ličnosti koja nestaje pred našim očima. Dovoljno je to za dramu", rekao je Đonović

Đonović misli da je interesantnije posmatrati ovaj lik kroz simboliku koja nosi njegovo stanje.

"Da li smo mi svi u stvari na neki način dementni i nezaštićeni? Da li se čitava civilizacija gubi u vremenu i prostoru kao i neuroni koji umiru? Postajemo li stanovnici poznatih prostora koje više ne prepoznajemo? Da li izgovaramo riječi koje ne razumijemo i ne vjerujemo u njih i njihovu vrijednost? Ko smo sebi i ko su nam drugi? I na kraju, da li je možda previše drsko tvrditi da sama podsvijest ljudska gasi svoje biće preopterećena beskrajno teškim teretom osjećanja krivice? Ili samo ovako napušteni napuštamo i sami sebe? To je bio mamac za mene kao glumca. Znaću koliko sam pogrešno igrao ovu ulogu kada i sam uđem u prostor i vrijeme čovjeka koji napušta sebe. Ali, možda će tada biti kasno, jer televizija nije pozorište. Ispravke nijesu moguće. Ali, izazov je izazov. Teško mu je odoljeti", dodaje Đonović.

Čović Jaćimović ističe da je uloga Janice poseban izazov u njenoj glumačkoj karijeri.

"Janica je kompleksna,jaka, stabilna žena kakve samo Crnogorke mogu ga budu. Breme života koje ona hrabro nosi na svojim leđima, vjerujem da su posljedica njenih životnih izbora, koji u mnogome naše živote čine sretnim ili nesretnim. Nijesam neko ko vjeruje u sudbine, vjerujem u naše odluke, izbore i karmu koje treba sami da proživimo. Tako je i sa mojom Janicom, ženom velikog srca, koja snosi kompletnu odgovornost za svoj predjašnji izbor. Koji je izbor u pitanju, ostavićemo publici da sama vidi. U suštini, u kojem god vremenu žena bitisala i stvarala, ona je iznutra jedan krhki cvijet koji je neophodno nalivati ljubavlju i poštovanjem, u tom konceptu svi oko nje su zadovoljni i srećni. Koji je Janicin koncept, ostaje da vidimo", kaže Čović Jaćimović.

Drama "Naod" samo je jedan u nizu projekata Kulturno/umjetničkog programa TVCG, ali kao igrani program, svakako, spada u zahtjevnije forme televizijskog stvaralaštva.

To je prvi je igrani projekat Kulturno umjetničkog programa TVCG u 2020. KUP TV Crne Gore u toj kategoriji iza sebe u proteklih nekoliko godina ima zapažene rezultate. Zato ne govorimo o novom početku, govorimo o novom zamahu koji je posljedica razumijevanju za ovu vrstu programa i podrške Savjeta RTCG, menadžmenta i uredništva TVCG.

Gojko Kastratoviće je ostavio dubok trag u crnogorskoj kulturi. Bio je svestran. U sjeni kapitalnih projekata koje je realizovao ostao je njegov dramski opus i ovaj projekat TVCG, između ostalog, osvjetljava taj segment njegove impresivne zaostavštine.

"Za televizijsku adaptaciju drame 'Naod' odlučili smo se je jer se radi o potentnom tekstu koji je valjana osnova za prvorazredno ostvarenje u kategoriji TV drama. S prepoznatljivim rediteljskim rukopisom nove kreativne faze reditelja Slobodana Boba Šćepanovića biće to djelo koje se prati s pažnjom i užitkom, ali i pokreće neka univerzalna pitanja. Ponosni smo, jer kompletan projekat realizujemo angažovanjem ljudstva iz RJ Produkcija TVCG i tehnoloških kapaciteta naše kuće koji danas mogu biti odgovarajuća podrška i najsloženijim igranim projektima", zaključio je Simunović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније