Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Film i pozorište

23. 09. 2014. 11:33 >> 11:42

IZ MOSKVE S LJUBAVLJU

Ko voli Rusiju, a ko je Rus u Holivudu

Miki Rurk se prošetao Crvenim Trgom u majici sa likom Putina, a Stiven Sigal je čak održao koncert na Krimu. Njih dvojica pridružila su se klubu poznatih rusofila čiji je najistaknutiji član, naš nedavni gost, francuski glumac Žerar Depardje koji od januara prošle godine posjeduje ruski pasoš.

Zategnuti politički odnosi između SAD i Rusije od izbijanja građanskog rata u Ukrajini prelili su se i na Holivud, prenosi Blic.

Iako je riječ o drugom najvećem tržištu za izvoz američkih filmova (poslije Kine), holivudskim zvijezdama je preporučeno da zasad zaobilaze Moskvu. Neke nijesu htjele da poslušaju taj savjet.

Kada je Stiven Sigal sredinom avgusta posjetio Sajam oružja nedaleko od Moskve u pratnji zamjenika premijera Dmitrija Rogozina, ruski zvaničnik je zahvalio glumcu na posjeti uz opasku da Sigalova ljubav prema Rusiji ima visoku cijenu.

“Mnogi ga kritikuju kod kuće. Nije mu lako ovih dana”, izjavio je Rogozin.

Zaista, došla su teška vremena za zapadne poznate ličnosti koje su navikle da posjećuju Rusiju, bilo iz zadovoljstva bilo radi profita. Prije samo godinu dana sve je bilo drugačije. Robert de Niro i Džeremi Ajrons su bili rado viđeni gosti, a Brus Vilis je snimio reklamu za jednu banku. Kevin Kostner, Goldi Hon, Kurt Rasel, Šeron Stoun, Vensan Kasel i Monika Beluči prisustvovali su humanitranoj večeri u Sankt Peterburgu na kojoj je Putin čak i zapjevao.

Danas mnogi izbjegavaju te krajeve iz straha da im ne ugrozi karijeru i imidž u domovini.

Međutim, neki glumci ni danas ne kriju svoje simpatije prema Rusiji. Miki Rurk je 11. avgusta kupio na Crvenom trgu i potom obukao majicu sa Putinovim likom, nazvao predsjednika (koga je upoznao) „pravim džentlmenom, normalnom i kul osobom” ali je naglasio da je došao u Rusiju da upozna roditelje svoje vjerenice Anastasje Makarenko. Kada se vratio u domovinu, još jednom je ponovio da ga politika ne zanima.

“Sviđa mi se Rusija, ali volim SAD”, izjavio je Rurk, dodavši da želi da mir “vlada svuda”.

Sigal nije bio toliko suptilan. On je prva poznata ličnost iz SAD koja je posjetila Krim od aneksije, nastupivši sa svojim bluz bendom u Sevastopolju sa zastavom proruskih separatista u pozadini.

U zagrljaju lidera ruskih bajkera, koji su organizovali koncert, izjavio je “Ja sam Rus”, ukazujući na svoje porijeklo. On je i ranije pričao kako Rusi imaju “divnu” vladu, i da Putina smatra “bratom”, što je izazvalo žustre kritike u Americi.

Sigal je uzvratio zvaničnom izjavom na svom sajtu da je duboko tužan zbog načina na koji su zapadni mediji ispratili njegov koncert na Krimu: 

“Nažalost, živimo u svijetu gdje će svaka vrsta nevinosti biti izvrnuta za potrebe senzacionalističkih naslova i mračnih političkih motiva”. 

Rusi” u Holivudu:

Leonardo Dikaprio - Baba i đed sa majčine strane su ruski emigranti koji su poslije Revolucije pobjegli iz SSSR-a u Njemačku, a sredinom 1950-ih u SAD.

Mila Kunis - Rođena 1983. kao Milena Markovna Kunis u Černovcima, SSSR (današnja Ukrajina).

Harison Ford - Baba i đed sa majčine strane su emigrirali iz Bjelorusije, tada dijela Ruske carevine.

Mila Jovović - Rođena 1975. kao Milica Bogdanovna Jovović u Kijevu, SSSR (današnja Ukrajina). Majka joj je Ruskinja, a otac Srbin.

Stiven Spilberg - I jedan i drugi đed i jedna baba rođeni su u Ruskoj Imperiji.

Gvinet Paltrou - Baba i đed s očeve strane rođeni su u Minsku, Ruskoj Imperiji (današna Bjelorusija).

Majkl Daglas - Otac Kirk, čije je puno ime Isur Danijelovič-Demski, rođen je 1916. u jevrejskoj porodici u Čavusiju, u Ruskom carstvu (današnja Bjelorusija).

Leni Kravic - Otac mu je bijeli Jevrejin porijeklom iz Ukrajine.

Šon Pen - Babe i đedovi su emigrirali iz carske Rusije. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније