Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

24. 10. 2015. 21:21 >> 23:15
1

TV FESTIVAL U BARU

Specijalna nagrada za dokumentarac TVCG

Jubilarni, dvadeseti Internacionalni TV festival u Baru završen je večeras proglašenjem dobitnika nagrada "Zlatna maslina" u pet takmičarskih kategorija, kao i za produkciju i Gran pri. Film "Milosrdna kraljica", u produkciji Televizije Crne Gore, dobio je specijalnu nagradu žirija u kategoriji dokumentarnog programa.

TV Festival u Baru trajao je pet dana. Publika je na pet lokacija u gradu pod Rumijom imala priliku da prati 88 video ostvarenja i 12 pratećih programa.

"Bilo je jako ijepo ovih dana u Baru i zanimljivo, kako za TV stvaraoce, tako i za širu publiku u ovom gradu. Dokaz tome su do posljednjeg mjesta ispunjene sale tokom održavanja autorskih večeri Gorana Milića i Milomira Marića, kao i na književnim večerima Vanje Bulića i Dragomira Zupanca", rekao je umjetnički direktor festivala Sabrija Vulić pred večerašnje proglašenje pobjednika.

Festival je zatvoren nastupom mladog podgoričkog pop-rok benda "Highway trio", koji će predstavljati Crnu Goru na narednom Eurosongu u Švedskoj.

* Nagrada "Najbolja maslina" u kategoriji dokumentarnog programa pripala je filmu "Ruanda, život teče dalje", u produkciji Julie Freres iz Belgije.

U obrazloženju žirija se navodi da je taj film nagrađen zbog načina na koji je predstavljen genocid izmedju Hutusa i Tutsisa u Ruandi, posmatran očima ženskih žrtava koje su sramno odbačene, stigmatizovane i prisiljene da se konstantno oslobadjaju oredna silovanja tako što na svijet donose svoju neželjenu djecu.

 

* Nagrada za najbolji autorski pristup u kategoriji dokumentarnog programa pripala je filmu "Kopilad", u produkciji Deborah Perkin iz Francuske, zbog, kako je pojasnio žiri, jasno opisane uloge žena u patrijarhalnoj monarhihi rastrzanoj izmedju tradicije, modernog vremena i Islama. Jedinstven pristup autora ovom neobičnom spoju tradicioanlne endogamije dječijih brakova, nezakonite djece i vanbračnih afera stavlja akcenat na delikatnu temu u zemlji koja je, ironično, slavi kao model demokratije u arapskom svijetu.

 

* Nagrada za najbolji vizuelni identitet u kategoriji dokumentarnog programa pripala je filmu "Katjin izbor", u produkciji italijanske nacionalne televizije RAI, nastalog kao rezultat stvarnih scena spašavanja imigranata u mediteranskom moru od strane italijanske mornarice.

"Kod publike izaziva osjećaj kao da se upravo oni sami nalaze usred te ljudske tragedije", saopštio je žiri.

 

* Film "Maks i Helena", koji je takođe rađen u produkciji RAI-ja, nagrađen je "Zlatnom maslinom" u kategoriji igranog programa. "Zbog dobre dramatične i snažne priče. Postoje brojne ljubavne, kao i priče o Holokaustu, ali ova je jedinstvena", saopšteno je.

 

* Nagrada za najbolji autorski pristup u kategoriji igranog programa pripala je filmu "Ljubavnici umiru stojeći", u produkciji Yousef Samadzadah iz Iraka, zbog napete i duboko potresne priče izmedju dva neprijateljska vojnika tokom rata izmedju Iraka i Irana. "Iako se bore jedan protiv drugog, Irački vojnik će spasiti svog neprijatelja iz Irana", piše u obrazloženju žirija.

 

Nagrada za najbolji vizuelni identitet u kategoriji igranog programa pripala je filmu "Američka pisma", u produkciji Češke televizije, zbog "stvaranja jedinstvenog prožimanja muzike, osjećanja, strasti i životnih epizoda velikog autora iz Praga, Dvoraka".

 


* Nagrada za najbolju mušku ukogu u kategoriji igranog programa pripala je Federic Bayer Azem za ulogu u filmu "Sve je lažno", u produkciji Jean-Marie Villeneuve iz Francuske.

"Zbog toga što kao kao pravi biser nove evropske kinematografije zaokruzuje jedinstveni stil kojeg grade savremeni evropski reditelji poput Gaspara Noea. Dugački kadrovi , hiper realistični karakteri i situacije, pariške ulice i mostovi, čine da se ova priča o otudjenosti običnogčcovjeka u velikom gradu budi nemir intuitivno nagovještavajući raspad civilizacije kakvu poznajemo", napisao je žiri u obrazloženju.

 

* Nagrada za najbolju žensku ulogu u kategoriji igranig filma pripala je Delbar Dosky za ulogu u filmu "Gdje je zemlja", u produkciji Shakhawan Idress iz Iraka, zbog, kako je naveo žiri, zbog veoma delikatnog, preciznog i autentičnog načina glume. Ona uspjeva da dočara svoj unutrašnji konflikt i veliku bol snažnim ekspresijama bez mnogo riječi.

"I, glatko balansira izmedju svoje lične pobune i zakona svoje kulture", dodoaje se u obrazloženju.

 

* Film "Na licu mjesta - Brazil", u produkciji MTVA iz Mađarske, osvojio je nagradu "Zlatna maslina" u kategoriji ekologije i turizma

 

* Nagrada "Zlatna maslina - Dragan Radulović", u kategoriji dječijeg TV programa, pripala je filmu "Vučja glava", u produkciji Jonathan Hazan iz Francuske

"Zbog pažljivo odabranih glumaca (pogotovo mala djevojčica sa vukom, kao i njena majka), divne kinematografija – koja ne samo da akcentuje dilemu koju djevojčica ima, već i sjajni kadrovi prirode – i veoma senzibilan i smisaon autorov pristup. Ova vrsta filma, koja je namjenjena veoma zahtjevnoj i često, potcjenjenoj kategoriji – djeci – dokazuje da je vrijedno truda sve ono što će dotaći dječiju dušu", naveo je žiri.


* Nagrada "Zlatna maslina", u kategoriji kratkih TV formi, pripala je filmu "Brenda", u produkciji Kate Larkin iz Irske.

"Zbog jedinstvenog i veoma delikatnog načina na koji je prikazana tragična priča, a prikazana je očima djeteta. Imajući u vidu da je majka zavisnik od droge, veoma je hrabro od njene kćerke da se posveti bolesnoj majci kao najbolja prijateljica, gledajući je kako umire na kraju. Ovakav koncpet predstavljanja ljudske tragedije je, u isto vrijeme i hrabar i veoma emocionalan", obrazložio je žiri.

 


Gran pri (Grand Prix) Festivala pripala je filmu "Maks i Helena", u produkciji RAI-a.

Kako je naveo žiri, film je nagrađen zbog produkcijske vrijednosti, režije, glume i, naravno, scenarja.

"Svi ovi elemnti zajedno čine jedinstvenu ljubavnu priču za vrijeme Holokausta. Zanimljiva, snažna i kompleksna interpretacija Maksove želje za osvetom, ljubavlju i pravdom, gdje on sam bira da ipak bude radije čovijek nego da bude u pravu pretvara žrtvu u heroja", saopšteno je.


* Producentska nagrada festivala pripada mađarskoj produkcijskoj kući MTVA.


*Specijalna nagrada žirija u kategoriji dokumentarnog programa pripada filmu "EOHA", u produkciji crnogorskogg producenta Vladimira Perovića.

"Zato što je duboko zaronio u atmosferu krševite metafizike crnogorskog prostora i u apsolutnom odsustvu tragova moderne civilizacije ispričao nevjerovatnu priču o povezanosti čovjeka i životinje. Perović kroz sebi sopstven ritam i stil kao temu otvara fenomen komunikacije kao bazičnu karakteristiku ljudske prirode", naveo je žiri.

 

* Specijalna nagrada žirija u kategoriji kratkih TV formi pripala je filmu "Crvena folija", u produkciji "ECIB DOSMENTES PRODUCCIONES" iz Španije.

"Zbog načina na koji vodeća numera ovog filma pretvara zvuk stare pisaće mašine u muziku, u himnu koja označava traganje za slobodom", saopšteno je.

 

* Specijalna nagrada žirija u kategoriji dokumentarnog programa pripala je filmu "Milosrdna kraljica", u produkciji Televizije Crne Gore.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније