Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

07. 04. 2016. 14:19 >> 23:46
1

OMAŽ NA CETINJU

Odali počast Ratku Vujoševiću

Povodom 75 godina od rođenja Ratka Vujoševića, danas je na Fakultetu za crnogorski jezik na Cetinju (FCJK) organizovan omaž velikom pjesniku.

"Crna Gora je opsesivna tema pjesnika i čovjeka Ratka Vujoševića. Crna Gora kao ogromna provalija, kao „raka dva vojnika“, kao krvava stijena, unižavana sama od sebe, od gladi, smrti i nevremena. Niko kao Ratko nije sažeo u metaforu, u sintagmu, u krik vječno bratoubilačko satiranje Crnogoraca – kazao je predśednik Dukljanske akademije nauka i umjetnosti akademik Sreten Perović, prenosi portal FCJK.
Omaž Ratku Vujoševiću započeo je emitovanjem filma Orevuar Montenegro reditelja Gojka Kastratovića, a u programu su, osim Perovića, učestvovali i književnik Zuvdija Hodžić, dramska umjetnica Ana Vujošević i profesor FCJK doc. dr Vladimir Vojinović.
"Zato je njegova poema Orevuar Montenegro i elegija i apologija, i krik pobune i rekvijemski pogrebni marš, i tuga i opomena. I pored svih ljudskih osobina koje mogu da krase i mnoge druge ljude, Ratko je bio i uman i mudar i dostojanstven, ali iznad svega – autentičan, značajan, znamenit, temeljno crnogorski, što znači – kao u slučaju Njegoševom – evropski i svjetski pjesnik. Orevuar Montenegro ostaje kao trajan spomenik crnogorske misli, sudbine i rezignirane patriotske privrženosti",  rekao je Perović.
Zuvdija Hodžić je govorio o kvalitetu Vujoševićeve poezije i iznio niz śećanja na dane drugovanja s pjesnikom.
"Crna Gora je progovorila kroz Ratka Vujoševića sa svom svojom istorijom i poezijom. Ne znam pjesnika koji je dublje spuštio sondu u biće Crne Gore, u njenu prošlost, u njenu tragediju, u njenu slavu. Ratko je uspio da postigne sva tri svojstva istinske poezije, harmoniju, misao i emociju. Zato je cijela moja generacija bila okrenuta Ratku. U svakom trenutku bilo ko iz naše generacije može da citira njegovu poeziju. On je bio moderan pjesnik i takav je mnogo uticao na nas. Upućivao nas je, savjetovao kako i što da čitamo. I to što je pokrenuo Klub mladih pisaca u ono vrijeme govori o tome kakav je to bio intelektualac ", kazao je Hodžić.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније