Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

18. 05. 2016. 10:47 >> 18:55

SPECIJALNO IZDANJE

Nova "Komun@", premijer pisao uvodnik

Devetnaesti, specijalni broj časopisa za lokalnu samoupravu i njegovanje baštine "Komun@" posvećen 21. maju i deceniji obnove nezavisnosti Crne Gore odštampan je na 36 strana, u okviru obilježavanja tog jubileja.

U novom broju časopisa "Komun@", kako saopštavaju izdavači, možete pročitati tekstove iz cijele Crne Gore, a uvodnik, "Blago baštine kao privilegija", napisao je premijer Milo Đukanović. 

Za Komunu piše i Miodrag Vlahović, koji je bio ministar inostranih poslova u vrijeme obnove nezavisnosti. U tekstu pod naslovom “Nada stara deceniju” Vlahović piše da još postoji nada "da se Crna Gora može vratiti sebi i biti jedinstvena".

Blagota Mitrić  u tekstu o poeti o pravu i pravdi objašnjava da je Crna Gora ishodište cijelog njegovog životnog  i profesionalnog tragalaštva pod nazivom “ Majko naša Crna Gora”, dok Čedomir Bogićević u tekstu pod naslovom “Od Vladimira do majskog vaskrsa” podsjeća na hiljadugodišnju državnost Crne Gore.

Akademik Sreten Perović piše o tome da “Crnu Goru danas u Evropi prihvataju kao osnaženo građansko društvo, osobeno u postkomunističkoj eri, što može da ohrabri sve one koji je vole kao majku Domovinu”, a Anastazija Miranović u tekstu o našoj baštini pod naslovom “Od neolita do pečata identiteta” podsjeća da je tokom hiljadugodišnje državotvornosti Crna Gora bila izložena brojnim izazovima. Marjan Mašo Miljić u  autorskom tekstu otkriva priču o fermanu Sultana Selima III, “posebno važnom važnom dokumentu koji govori o faktičkoj nezavisnosti Crne Gore iz 1799. godine u vrijeme vladavine Petra I Petrovića Njegoša”.

Komuna u specijalnom izdanju prenosi tekst Branka Vojičića, objavljen u Monitoru 2005. godine pod nazivom “Zbilja praštaj gospodaru”. Željko Rutović piše o medijima i referendumu 2006. godine u tekstu u kojem konstatuje da su “zamjena teza, falsifikovanje činjenica i lične uvrede bile izražajni alat neprofesionalnog medijskog pisma”, a Vladimir Keković u fragmentu iz svoje knjige “25 godina kasnije” podsjeća na “veliki iskorak Crne Gore kada se vratila  sebi i svojoj nezavisnosti”.

U tekstu pod naslovom “Kultura bez gubitništva “ profesor Ratko Božović konstatuje da “poslije deset godina obnovljene crnogorske nezavisnosti koja je pokazala veliki civilizacijski potencijal i dobar istorijski smjer, ima razloga razmišljati o narednom desetljeću sa stanovišta kulture i demokratije “, dok Husein Ceno Tuzović piše o osam života Crne Gore u tekstu pod nazivom ”Feniks iz vječne vatre”.

Suad Numanović u tekstu o unapređenju i zaštiti ljudskih prava podsjeća na epohu za dobrobit svakog građanina, a Rifat Rastoder u tekstu "Očuvano stanište za jednake šanse" piše da “za razliku od svih država nastalih od bivših jugoslovenskih republika i pokrajina, jedino u Crnoj Gori državna nezavisnost obnovljena je na krajnje demokratski i evropski način “. Goran Sekulović  predstavlja malu galeriju istrajnih prijatelja Crne Gore koji su zaslužili poštovanje, Vladimir Vojinović priču o istoriji i statusu crnogorskog jezika “koju treba posmatrati i kao metaforu same Crne Gore”, a Draško Došljak podsjeća na prisajedinjenje Vasojevića Crnoj Gori kao jednom od najvažnijih događaja u crnogorskoj istoriji.

U rubrici diplomatija, u autorskom tekstu, Dejan Vuković, redove posvećuje neustrašivoj Crnoj Gori koja brani svoju samobitnost navodeći da se iskra diplomatije razbuktala nakon međunarodnog priznanja CG na Berlinskom kongresu 1878.

Branka Bogavac u pismu iz Parizu u tekstu pod naslovom “Ram za jezik” piše o impresijama crnogoskih umjetnika o svojoj domovini, a Ljiljana Dufgran Boričić iz Švedske o "čarobnoj zemlji Divine Montenegro i Božanstvenoj Crnoj Gori".

Ismet Mujović, u tekstu posvećenom Rožajama, piše da kada je bilo najteže država je stala uz taj grad i da je “referendum o nezavisnosti bio dokaz povjerenja u Crnu Goru i jasnog slijeđenja njenog puta”.

Takođe, u eseju o zavičaju, redovni kolumnista Komune, Ramiz Hadžibegović, naglašava da je to "doživotni dug rodnoj grudi i da je zavičaj zavičaj i kada te zavije u očaj!?!".

U novom broju Komune Veselin Konjević piše o svim dosadašnjim popisima u Crnoj Gori, a Željko Milović, u rubrici o muzičkoj baštini, predstavlja virtuoze na gitari Srđana Bulatovića i Darka Nikčevića. Vildan Ramusović predstavlja poznate crnogorske karikaturiste sa nebrojanim nagradama Darka Drljevića i Luku Lagatora, a Igbala Šabović Kerović, u rubrici iz arhitekture, crnogorske gradove u prvim regulacionim planovima.

U tekstovima o crnogorskim nematerijalnim kulturnim dobrima Miro Marušić govori o Dobrotskoj čipki,  Željko Milović o Godinju pod zaštitom pod naslovom “Biser sa tri dvoglava orla”, Vlado Duletić u zapisu iz Stanjevića o “Tri hrasta za tri rane”, a Marina Dulović o znamenitim  peraškim Zmajevićima.

Slobodan Kovačević piše o "patriotima pod mantijom”, a Amer Ramusović podsjeća na nedavno preminulog  Dragan Nikolića, velikana jugoslovenskog glumišta i njegovu vezu sa Crnom Gorom kao postojbinom kojoj se uvijek rado vraćao. Zoran Zečević predstavlja beransku razglednicu iz 1914. godine na kojoj su “Znani i neznani prvaci “, dok Dražen Drašković redove posvećuje  crnogorskom sportu u prethodnih deset godina i  uspjesima naših sportista.

Komuna predstavlja i nove naslove. Ovog puta najnoviji roman “Drugoga sunca luče” poznatog crnogorskog književnika Miraša Martinovića koji je ustupio jedan fragment iz tog rukopisa pod nazivom Kotor, a Miroslav Ćosović piše o bici za Herceg Novi 1687.godine  u kojoj su Crnogorci mnogo krvi prolili.

U specijalnom broju Komuna objavljuje i treći nastavak feljtona “Stranci o nama-Henrik Angel ( 1861-1922) iz istoimene knjige norveškog putopisca  koji je Crnu Goru prešao na skijama, a koji priređuje Radmila Perović.

I ovaj broj Komune potpisuju glavni urednik Amer Ramusović, izvršni urednik Minja Bojanić, tehnički urednik Voislav Bulatović, a čitaoci ga mogu pronaći  na svim kioscima štampe u zemlji.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније