Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

Objavila: D.Ž. [ Izvor: Dnevne novine ]

14. 07. 2016. 08:29 >> 13:12
1

JOSIPOVIĆ U KOTORU

"Don Branko spojio dobra CG i Hrvatske"

Na svečanom koncertu na otvaranju Don Brankovih dana muzike, na Trgu ispred Katedrale Sv. Tripuna, izvedena je i kompozicija Iva Josipovića, bivšeg predsjednika Hrvatske.

Pošto tokom državničkog djelovanja nije imao vremena za komponovanje, sada se vratio pisanju i realizaciji odavno najavljene opere o Džonu Lenonu. Na KotorArtu izvedena je njegova kompozicija” Kurosavin nemir svijeta” koju je napisao kao porudžbinu, povodom obilježavanja deset godina od smrti don Branka Sbutege, osnivača i počasnog predsjednika KotorArta.

“S don Brankom sam se susreo dva puta. Imali smo vrlo zanimljive razgovore. Uz to, pratio sam njegovo djelovanje. Izložen napadima ekstremista, sam je izbjegao da postane isključiv. Bio je čovjek ekumenizma, široko obrazovan, spreman na dijalog i pomirenje. Posvetom komopzicije tom humanisti, želio sam podsjetiti na vrijednosti koje je zagovarao u vremenima kad to nimalo nije bilo lako”, kazao je Josipović.

Da su zvanične politike slijedile iste vrijednosti kao don Branko, ističe Josipović, manje bi ljudi patilo, ne bi se ratovalo, svijet bi bio bolji.

“U njemu kao da se združilo sve dobro hrvatskog i crnogorskog humanizma”, ocijenio je Josipović.

Za Dnevne novine, prokomentarisao je i političke prilike u Evropi.

Mislim da ne treba da se opterećujete Bregzitom. Rezultat referenduma ozbiljan je udarac ideji evropejstva i Unije kao zajednice država i naroda. Ali, s druge strane, možda će sada Unija biti s više kohezije, sposobnija za neke iskorake koji su nužni da EU bude efikasnija i konkurentnija u odnosu na druge svjetske faktore. Da, s jedne strane, postoji bojazan da će EU biti skrupuloznija prema novom članstvu. S druge strane, u situaciji u kojoj je dovedena u pitanje atraktivnost Unije, dolazak novih članica daje dobru poruku i mijenja imidž same EU. Moja je preporuka, bez opterećenja i strahova, radite na ispunjavanju uslova i članstvo će sigurno doći. U EU imate prijatelje, rekao bih, posebno Hrvatsku, koja će vas podržati”, poručio je Josipović.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније