Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

Objavio: B.V.

20. 04. 2017. 09:43 >> 09:17

U PETAK

Popusti i gostovanja pisaca za Noć knjige

Oko 40 institucija, udruženja i organizacija organizovaće u petak manifestaciju Noć knjige.

 

Koordinator manifestacije je NVO Kultura plus koja, kako je saopšteno, okuplja zainteresovane učesnike,  promoviše njihove programe i pruža organizacijsku podršku.

Marta Mihičić, koordinator manifestacije, kazala je posjetioce očekuju razni popusti, gostovanja poznatih pisaca, scenski nastupi s ciljem da se podstakne kultura čitanja i uvažavanja knjige kao civilizacijskog i kulturološkog artefakta.

„Uz promovisanje knjige, kulture čitanja, prevođenja, izdavaštva, biblioteka, autora i čitatelja, ovakav događaj omogućuje i bolje povezivanje institucija, organizacija, neprofitnih i interesnih skupina te kompanija koje se bave knjigom. Samo saradnja knjižara, izdavača, medija i državnih institucija, te otvaranje vrata dijalogu između književne produkcije i publike može dati novi podsticaj u rješavanju problema statusa knjige, autora, prevodioca, izdavača i biblioteka“, kazala je Mihičić na konferenciji za novinare.

Ona je dodala da je događaj posvećen Svjetskom danu knjige i autorskih prava, koji je UNESCO ustanovio  1995. godine.

„Datum obilježavanja je 23. aprila jer su na taj datum umrli Servantes, Šekspir i Lope de la Vega. Istog su datuma i rođeni ili umrli i Moris Druon, Vladimir Nabokov, Josep Pla i neku drugi pisci. S obzirom da se koncept manifestacije pokazao uspješan kada je 2012. prvi put organizovan u Hrvatskoj, organizatori su podstaknuli širenje manifestacije i izvan granica Hrvatske. Godine 2014. Noć knjige se prvi put održala u Sloveniji i Crnoj Gori, a od 2017. godine Noć knjige će se održati i u Bosni i Hecegovini. Zajednički koordiniramo aktivnosti i imamo isti vizuelni identitet. Dogodine se očekuje proširenje saradnje i na Mađarsku, Austriju i neke druge zemlje iz šireg regiona“, pojasnili su organizatori.

Širenje manifestacije, kako su naveli, podstaknuto je s ciljem međusobne saradnje, koja bi u budućnosti trebalo da rezultira razmjenom i gostovanjima autora, kao i boljim upoznavanjem s raznolikom knjižnom scenom uključenih zemalja.

„Noć knjige postala bi tako najznačajnija književna manifestacija ovoga tipa u regionu, ne samo po kvalitetnim programima već i po uspješnim modelima saradnje. Udruženi u isto vrijeme i podstaknuti istim ciljem, možemo pokretati velike stvari i širiti dobre ideje“, navode organizatori.

Na internet prezentaciji manifestacije mogu se vidjeti svi programi prijavljenih učesnika kao i na Fejsbuku.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније