Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

20. 06. 2013. 08:51 >> 08:55

IZLOŽBA

FOTO: Skulpture Kena Prajsa u Metropolitenu

U Metropoliten muzeju u Njujorku otvorena prva velika izložba radova američkog umjetnika Kena Prajsa, koji se u 50 godina stvaranja najviše proslavio radovima u keramici.

 

Izložene su 62 skulpture, nastale od 1959. do 2012. Kao dodatak kasnijim radovima, biće izloženi radovi na platnu. Na postavci izložbe radio je znameniti arhitekta Frank Geri.

Izučivši zanat u Njujorku i Los Anđelesu, Ken Prajs je odlučio da prevaziđe tradicionalni rad s glinom. Počeo je od apstraktnih formi i jajolikih skulptura koje su postale njegov zaštitni znak. Zatim je počeo da izrađuje seriju šoljica koje su obilježene raznim metamorfozama.

Početkom 1970-ih, umjetnik se preselio nadomak države Nju Meksiko i oduševio se meksičkom tradicionalnom keramikom.

70-ih je izrađivao seriju geometrijskih apstraktnih skulptura, bojanih i glaziranih. To je bio vrlo komplikovan i dugotrajan proces jer su skulpture zahtjevale mnogo slojeva glazure.

Zatim je došao do skulptura poput "Big Load" koje izgledom podsjećaju na čudne i nadrealne meteorite ili stijene. Od 90-ih do kraja života radio je na seriji skulptura sa suptilnim erotičnim podtekstom, koje su zahtjevale i do 70 slojeva boje kako bi dobile savršenu teksturu, kao na primjer "Hunchback of Venice" i "Balls Congo".

Pred kraj života razvio je fascinantan efekat glazure i prelive u duginim bojama, ali i refleksiju kroz eksploziju šarenila. Takva je njegova apstraktna skulptura "Zizi" (2011.).

Izložbu u Metropolitenu organizovao je muzej savremene umjetnosti LACMA iz Los Anđelesa, gdje je izložba prikazana prošle jeseni. Paralelno se u njujorškom muzeju "The Drawing Center" organizuje "Ken Price: Slow and Steady Wins the Race" i biće posvećena njegovim radovima na platnu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније