Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

20. 06. 2013. 14:17 >> 14:18

NA DAN MUZIKE

Počinje muzički program Grada teatra

Sjutra, na Svjetski dan muzike, počinje muzički program ovogodišnjeg festivala. U saradnji „Grada teatra“ i festivala BEMUS iz Beograda na sceni između crkava u 22 sata nastupiće ansambl „Metamorohosis“ i violista Saša Mirković.

 

„Kamerni "Ensemble Metamorphosis" osnovan je 2005. na inicijativu violiste i umjetničkog direktora Saše Mirkovića. Ansambl je od nastanka posvećen izvođenju graničnih žanrova umjetničke muzike, kao što su nova muzika, world music, djela koja dotiču ili sadrže elemente popularnih stilova, ali i izvođenju dobro poznatih djela zapadno-evropske muzičke tradicije u „novom ruhu“ – u drugačijim, novim aranžmanima i scenskim postavkama, koji predstavljaju svojevrstan odgovor na savremeni trenutak, ukus publike i praksu muzičkog izvođenja u svijetu", navodi se između ostalog na sajtu ansambla.   

"Ensemble Metamorphosis" jedinistven je kolektiv ovih dimenzija u regionu. Fleksibilni aparat, koji u osnovi ima sastave od gudačkog kvarteta do gudačkog orkestara, ali i brojne mogućnosti proširenja, i to ne samo ekspanzijom izvođačkog tijela dodatim instrumentima, već i nekonvencionalnim sredstvima, kao što je upotreba elektronskog zvuka, mikstmedija i teatarskih elemenata. Sve to omogućava učešće ansambla u širokom spektru projekata - od „klasičnih“ koncertnih nastupa do savremenog muzičkog teatra, od Baha do Pjacole. Ovakva otvorenost, osim što dozvoljava prezentaciju eksperimentalnih djela i kompleksnijih muzičko-scenskih formi, ima za cilj i približavanje umjetničke muzike široj publici.

Od osnivanja 2005, ansambl sarađuje sa vjerovatno najuspješnijim srpskim predstavnikom "world music" pravca, kompozitorom Goranom Bregovićem, s kojim, u okviru projekata "Orkestar za vjenčanja i sahrane"(Orchestra for Weddings and Funerals), Tolerant Heart, Alcohol i Memoirs of Queen Margot, svira na brojnim turnejama, na festivalima i u koncertnim dvoranama širom svijeta - Teatar Tuluz, Filharmonija Esena, Avory Fisher Hall Linkoln centra, Carnegie Hall (Njujork), Walt Disney Hall (Los Anđeles), u dvoranama Luksemburške, Čikaške i Izraelske filharmonije, Opere u Sidneju, Palau de musica (Barselona)... Još jedan značajan projekat ansambla, ponovo obilježen žanrovskim prožimanjem umjetničke i popularne muzike je i cjelovečernji nastup sa svjetski poznatom violinistkinjom Vanesom Mej u februaru 2011. u Beogradskoj areni, kao i originalni nastup na Festivalu Dani orgulja. Godinu 2012. obilježili su nastupi na festivalima u zemlji, kao i brojni drugi samostalni projekti. Tokom 2013. nastavlja se saradnja sa Goranom Bregovićem, na koncertima u Švajcarskoj, Austrji i Španiji, kao i rad na novom programu kojim se "Metamorphosis" predstavlja publici na festivalima “Grad teatar” u Budvi i BEMUS u Beogradu.”

Pored Saše Mirkovića, soliste i umjetničkog direktora ansambla, „Metamorphosis“ čine i Ivana Matejić, Tatjana Jovanović Mirković, Bojana Jovanović, Jasmina Vrbanić, Mia Kovačević, Đorđe Milošević, Aleksandra Milanović, Nebojša Janković, Jelena Dragnić, Marija Ristić, Jelena Rajić, Uroš Jovanović, Slađana Cvejić, Mladen Drenić, Boris Matejić, Milica Sekulić, Slađan Cvejić, Vladimir Gligorić, Saša Mirković, Aleksandra Stanić, Milica Mihajlović, Sreten Jović i Mailan Radočaj.

Na program su djela: Ane Milosavljević, Dobrinke Tabakove, Dragana Jovanovića, Astora Pjacole i Aleksandra Vrebalov.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније