Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

20. 06. 2013. 14:51 >> 14:53

NOVA KNJIGA

Novo izdanje knjige "Lovac u žitu"

Izdavačka kuća "Nova knjiga" iz Podgorice objavila jednu od najkontroverznijih knjiga u prethodnom vijeku, ali i knjigu za sva vremena - „Lovac u žitu“, Dž.D. Selindžera.

 

90-tih godina prošlog vijeka, "Lovac u žitu" je u SAD-u bila je na 13. mjestu najviše osporavanih knjiga. Glavni razlozi navedeni za zabranu bili su korišćenje uvrjedljivih riječi (psovke i pogrdni nazivi), predbračni seks, zloupotreba alkohola, te prostitucija. Zanimljivost koja se obično vezuje za ovu knjigu je da je ubica Džona Lenona, M. D. Čepman, nosio "Lovca" kada je uhapšen odmah nakon počinjenog zločina.

Međutim, „Lovac u žitu“ takođe predstavlja i jedan od, ako ne i najčitaniji roman na planeti. Selindžeru je trebalo gotovo deset godina da napiše ovo djelo, koje je izrazilo seksualne i egzistencijalne strepnje mlade generacije u poslijeratnoj Americi, kao i bunt protiv licemjerja i laži u svjetlu glavnog junaka.

U knjizi, 17-o godišnji Holden prepričava iskustva iz prethodne godine svoga života. Holden je izbačen iz privatne srednje škole koju je pohađao, nakon što je pao iz svih predmeta, osim engleskog jezika. Holden odlazi u Njujork, gdje planira da provede nekoliko dana, prije nego ode kući i obavijesti roditelje. Knjiga, pisana u prvom licu, prepričava ta tri dana provedena u Velikoj jabuci.

Napisan 50-tih godina prošlog vijeka, roman nastavlja da inspiriše svojom snagom, emocijom i prelijepim književnim jezikom. Knjiga je za sva vremena, jedno od najuticajnijih književnih djela ikada.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније