Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

Objavila: M.L.B.

05. 07. 2018. 11:10 >> 10:57

U PETNJICI

Otvoreno "Bihorsko kulturno ljeto"

U Petnjici je sinoć svečano otvorena tradicionalna manifestacija “Bihorsko kulturno ljeto”. Manifestaciju je je otvorio potpresjednik Opštine Petnjica, Muslja Kalić.

"Bihorsko kulturno ljeto je postala prepoznatljiva manifestacija u Petnjici koju već pet godina organizujemo i za koju možemo, sa puno zadovoljstva, reći da u potpunosti afirmiše kulturno nasljeđe ovog kraja u čemu ima punu podršku lokalne samopuprave koja je dala šansu svima koji imaju dara i koji su zainteresovanii da zajedno sa opštinom realizuju programske ciljeve kada je kultura u pitanju", kazao je Kalić.

Uslijedilo je Književno veče posvećeno Huseinu Bašiću, jednom od najvećih bošnjačkih i crnogorskih pisaca koji je evropskoj i svjetskoj književnoj baštini ostavio značajna književna djela i kao stvaralac i kao sakupljač narodnog stvaralaštva.

Bašić je pokretač i prvi urednik časopisa “Almanah”. Njegov roman “Tuđe gnijezdo” uvršten je u programe lektire za srednje škole, kao i programe studija književnosti u Federaciji BiH, podsjetila je Dijana Tiganj.

"Jedan od pregaoca koji je sarađivao sa Huseinom Bašićem, i neumorni promoter bihorske priče Mirsad Rastoder kazao je da je Bašić ostavio bogatu riznicu proznih i poetskih djela, te djela o usmenoj književnosti. Tokom gotovo pet decenija stvaralačkog rada napisao je deset romana, jedanaest knjiga poezije, tri knjige priča i novela, dvije knige antiratnih prozno-poetskih tekstova, kao i više antologija iz usmene književnosti", podsjetio je Rastoder.

Kniževnik, direktor Centralne biblioteke ”Đurđe Crnojević" i suptilni analitičar djela Huseina Bašića, Bogić Rakočević, koji je pored ostalog uradio filmove o velikanima bošnjačke kulture istakao je da je Bašić, baš kao i svi veliki autori, svačiji, zapravo, on je autor onih koji ga prihvataju koji ga čitaju i razumiju.

Bašić je osim toga što je bio veliki pisac, radio na osnivanju veoma važnih nacionalnih institucija u Crnoj Gori kakav je bio crnogorski PEN centar, Crnogorsko društvo nezavisnih književnika i Dukljanska akadenija nauka i umjetnosti.

“Njegovo djelo bez obzira na svu kritičarsku pozornost, još uvijek nije valjano pozicionirano i kategorisano ne samo u korpusu bošnjačke ili crnogorske književnosti nego i šire, jer on je pisac koji je nadrastao naše sredine u mnogome i svakako znamo da je on zastupljen u Crnoj Gori, BiH, na Kosovu itd, ali zahvaljujući prevodima, koji su sve prisutniji posljednjih godina za očekivati je da će taj čitalački krug biti mnogo širi”, kazao je Rakočević.

Bašić je znao bolje nego iko da se pretvaranjem života u priču, život nastavlja i poslije smrti, da nadaju sjutra čini čovjeka vrijednim, plemenitijim i moralnijim, kazao je akademik Zuvdija Hodžić, podsjećajući da je prije nekoliko mjeseci na desetogodišnjicu Bašićeve smrti Crnogorska akademija organizovala je simpozijum dvadest najistaknutih poznavaoca književnosti iz Crne Gore, Sarajeva i drugih sredina da bi govorili o djelima Huseina Bašića, jer smo deset godina nakon njegove smrti shvatili značaj njegvih djela", istako je Hodžić.

Vukoman Kljajević, Radio Crne Gore

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније