Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ Objavila B.B. ]

31. 10. 2018. 09:41 >> 09:25

PROJEKAT HAMLET

Promocija starih zanata, kulture i eko turizma

Promocija tradicionalnih zanata, malih i srednjih preduzeća koja djeluju u oblasti kulture i turizma, organizovanje turističkih ruta i poboljšanje infrastrukture kroz postavljanje signalizacije na kulturnim dobrima, dio su aktivnosti u okviru projekta "HAMLET", koji partnerski realizuju Crna Gora i Albanija.

Drugi sastanak partnera na IPA projektu "HAMLET" održan je na Cetinju juče u organizaciji Ministarstva kulture Crne Gore kao projektnog partnera i Ministarstva kulture Republike Albanije kao glavnog partnera projekta.

Na sastanku je definisan plan realizacije aktivnosti u 2018. godini.

Prisutnima se u ime Ministarstva kulture obratio Dražen Blažić, državni sekretar, koji je naglasio da je projekat "HAMLET" koncipiran sa uvjerenjem da promocija materijalne i nematerijalne kulture u kontekstu kreativnih industrija, znatno doprinosi turističkoj valorizaciji i prezentaciji regiona kao jedinstvene destinacije.

Blažić je podsjetio da Ministarstvo kulture u okviru Interreg IPA prekograničnog programa saradnje Italija-Albanija-Crna Gora pored ovog, realizuje još dva projekta na kojima učestvuje u svojstvu glavnog partnera.

Arlinda Kondi, šefica odjeljenja za kulturni razvoj u Ministarstvu kulture Republike Albanije istakla je značaj višegodišnje saradnje ministarstava kulture dvije države, posebno u kontekstu realizacije Programa saradnje u oblasti kulture potpisanog juna ove godine.

"Valorizacija ruralnih cjelina i promocija tradicionalnih zanata sa ciljem unaprjeđenja preduzetništva je jedan od očekivanih rezultata projekta, što će doprinijeti kulturnoj saradnji u regionu", naglasila je Kondi.

Projekat "HAMLET", realizuje se u okviru Prvog poziva Interreg IPA prekograničnog programa saradnje Italija-Albanija-Crna Gora, a baziran je na promociji manje poznatih turističkih destinacija koje baštine ruralnu arhitekturu i kulturnu posebnost.

Izabrani lokaliteti u Crnoj Gori koji će biti obuhvaćeni projektom su prostor Skadarskog jezera i Bihorska oblast, a glavne aktivnosti projekta, koji se realizuje do aprila 2020. godine, odnose se na promociju materijalne i nematerijalne kulturne baštine, posebno tradicionalnih zanata, sa ciljem turističke valorizacije.

Ministarstvo kulture na ovom projektu učestvuje kao projektni partner, a Zajednica opština Crne Gore kao pridruženi partner.

Glavni partner na projektu je Ministarstvo kulture Albanije, a ostali partneri su Istraživački institut URI iz Albanije, CNA Bari (Zanatska komora) i Puglia Promozione (Regionalna agencija za turizam), dok je Regija Pulja pridruženi partner.

Odobreni budžet projekta iznosi 975.800 eura, od čega je predviđeni budžet Ministarstva kulture 203.260 eura.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније