Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ Objavila B.B. ]

09. 11. 2018. 15:15   >>  14:52 1

BOGDANOVIĆ - VUKOVIĆ

Posebna pažnja za Muzej savremene umjetnosti

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović i gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković, dogovorili su realizaciju nekoliko projekta na polju kulture, a posebno mjesto dato je izgradnji Muzeja savremene umjetnosti i valorizaciji kulturnih dobara poput nekadašnjeg zatvora Jusovače i arheološkog nalazišta Duklja.

Na sastanku je konstatovana dobra saradnja Ministarstva kulture i Glavnog grada, kako u dijelu kulturno-umjetničkog stvaralaštva, tako i u dijelu kulturne baštine. Takođe je prepoznata potreba za još konkretnijim i dinamičnijim djelovanjem u pravcu realizacije projekata koji doprinose afirmaciji kulture Crne Gore.

Bogdanović je posebno istakao zadovoljstvo činjenicom da su, u partnerstvu Vlade i Glavnog grada, počele aktivnosti na realizaciji projekta izgradnje Muzeja savremene umjetnosti, koji će predstavljati važan segment crnogorske umjetnosti, očuvanja kulturnog identiteta crnogorskog naroda, ali i biti mjesto susreta savremenih umjetničkih izraza.

"S obzirom na specifičnost objekta, koji u svim gradovima svijeta predstavlja poseban arhitektonski izraz, nakon detaljne analize, za realizaciju ovog projekta opredijeljena je jedna od najatraktivnijih lokacija u glavnom gradu. Kako je riječ o objektu koji treba da bude pečat savremene umjetnosti u našoj državi, do kraja godine će se otvoriti međunarodni javni konkurs za idejno arhitektonsko rješenje, koji će raspisati Ministarstvo održivog razvoja i turizma u saradnji sa Ministarstvom kulture i Glavni grad Podgorica", istakao je Bogdanović.

Na sastanku je razgovarano i o programu razvoja kreativnih industrija u Crnoj Gori, koje je pokrenulo Ministarstvo kulture. Dogovoreno je uspostavljanje prvog kreativnog hub-a u Crnoj Gori, koji će biti smješten upravo na teritoriji glavnog grada, čime će se, kako su ocijenili sagovornici, stvoriti bolje uslovi za rad naših umjetnika, ali i podstaći razvoj kreativnih industrija.

Navedeni kreativni hab će biti smješten u nekadašnjoj tamnici Jusovača, koje je i nepokretno kulturno dobro.

"Na taj način, sačuvaćemo integritet kulturnog dobra, u skladu sa savremenim tokovima dati mu namjenu, i na taj način obezbijediti njegovu valorizaciju i održivo korišćenje. Vjerujem da će upravo ta lokacija, koja sada nije u adekvatnom stanju, predstavljati inspiraciju za brojne umjetnike sa ovih prostora, te da će biti mjesto na kome će naši umjetnici kreirati nove proizvode iz oblasti kreativnih industrija", kazao je tokom sastanka ministar.

Kada je riječ o saradnji u oblasti kulturne baštine, glavna tema sastanka bilo je arheološko nalazište Duklja, lokalitet koji, kako je istaknuto, treba još dinamičnije arheološki istražiti, ali i obezbijediti njegovu integralnu zaštitu i upravljanje. Sve aktivnosti na Duklji sada se sprovode u saradnji sa inostranim partnerom, italijanskim CNR, ali je neophodno obezbijediti snažniju podršku i učešće crnogorskih institucija iz ove oblasti, jer je Duklja, koja se već nalazi na Tentativnoj listi UNESCO jedan od prioriteta u kulturnoj baštini Crne Gore.

Sagovornici su razgovarali i o sanaciji tvrđava Ribnica i Medun. Za oba lokaliteta je predloženo formiranje multidisciplinarnog stručnog tima uz pomoć inostranih eksperata koji će izvršiti sveobuhvatnu analizu stanja svih segnenata kulturnih dobara.

"Nakon dobijenih rezultata bićemo u mogućnosti da uradimo strateški plan upravljanja i projekat sveobuhvatne valorizacije i prezentacije utvrđenja", zaključeno je na sastanku.

Gradonačelnik Vuković je kazao da je na današnjem sastanku prepoznata potreba adekvatnijeg odnosa prema onome što je ukupno kulturno-istorijsko nasljeđe, ali i potreba oživljavanja ovih objekata i njihovo stavljanje u fuknciju razvoja kulturnog života u glavnom gradu.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније